Hoeveel kernwapens zijn er op de wereld?

Nu door de huidige situatie in Oekraïne de spanningen tussen Rusland en het Westen weer oplopen, leeft bij veel mensen de vraag: ‘hoeveel kernwapens hebben de betrokken partijen eigenlijk en in hoeverre lopen wij gevaar?’

In welke mate wij en de rest van de wereld gevaar lopen wat betreft een nucleaire dreiging is lastig te zeggen. Ontzettend veel factoren spelen in dit soort ingewikkelde conflictsituaties een rol.

Wij zullen je wel vertellen hoeveel kernwapens de betrokken partijen én andere kernmachten bezitten.

Kernkoppen in bezit van landen sinds 1945

Als we het over het aantal kernwapens hebben spreken we eigenlijk van ‘kernkoppen’. Een kernkop is het eigenlijke kernwapen dat de explosieve kernlading bevat en gemonteerd kan worden op verschillende typen raketten of bommen, waarmee de kernkop afgevuurd kan worden.

De meeste kernwapens kunnen afgevuurd worden vanuit onderzeeërs, vliegtuigen, schepen, of andere raketinstallaties.

In het geval van bijvoorbeeld de kernkoppen, waarmee de Verenigde Staten van Amerika Japan tot overgave wilde dwingen (en met succes), gaat het over kernbommen die niet afgevuurd werden, maar vanuit een vliegtuig op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki werden gegooid.

Ondanks dat er op internationaal niveau veel vooruitgang is geboekt wat betreft het verkleinen van de kernarsenalen van de verschillende landen, zijn er nog steeds ontzettend veel kernwapens op de wereld.

Tegen het einde van de jaren ‘80 van de twintigste eeuw bereikte het aantal kernwapens op de wereld zijn piek. Er waren toen ongeveer 64.000 kernkoppen op de wereld.

Nu, in 2022, is het aantal kernkoppen drastisch verminderd, maar zijn er nog steeds zo’n 12.700 kernkoppen wereldwijd. Deze kernwapens zijn in het bezit van maar 9 verschillende landen, die we dan ook wel kernmachten noemen.

Verreweg de meeste kernwapens zijn in het bezit van Rusland en de Verenigde Staten.

Hoeveel kernwapens hebben de verschillende kernmachten in bezit?

Hieronder kun je lezen hoeveel kernwapens de verschillende kernmachten in 2022 bezitten:

Rusland5977
Verenigde Staten5428
China350
Frankrijk290
Verenigd Koninkrijk225
India160
Pakistan165
Israël90
Noord-Korea20

Je kunt je voorstellen dat een land dat kernwapens bezit in een conflictsituatie een militair overwicht heeft, omdat het in staat is zeer grote schade aan te richten aan het vijandige land.

Laten we hopen dat er nooit meer een kernwapen afgevuurd zal worden en dat de kernwapens, zolang ze nog bestaan, alleen gebruikt zullen worden voor ‘afschrikking’ (in het Engels: deterrence).

Lees meer over kernwapens in het artikel: De atoombom – RuimBegrip.nl

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 2 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *