Hoeveel oorlogen heeft Amerika gevoerd?

Vlag van Amerika

Volgens een opiniepeiling van het onderzoeksinstituut WIN and Gallup International uit 2014 worden de Verenigde Staten van Amerika wereldwijd door de meeste mensen als het grootste gevaar voor de wereldvrede gezien. 66 Duizend mensen uit 65 verschillende landen werden in de peiling gevraagd te stemmen. Maar liefst 24% van de stemmers kozen de VS als grootste gevaar voor de wereldvrede. Op de tweede en derde plek  stonden Pakistan en China met respectievelijk 8% en 6% van de stemmen. Het is niet vreemd dat de VS bovenaan staat op deze lijst. De Verenigde Staten zijn momenteel betrokken bij meerdere conflicten in de wereld. Dit zijn zij tijdens het grootste deel van hun relatief korte bestaan geweest.

Hoeveel oorlogen heeft Amerika gevoerd?

De Verenigde Staten van Amerika bestaan sinds 1776, toen de door Thomas Jefferson opgestelde onafhankelijkheidsverklaring werd getekend. Later in zijn politieke carrière zou Jefferson president van Amerika worden. De verklaring betrof het onafhankelijk worden van de Britse overheersing en dus het bestaan van een nieuw land. Het land was echter pas echt onafhankelijk toen zij 7 jaar na het tekenen van de onafhankelijkheidsverklaring de Britse overheersers verjoegen uit Amerika.

Dit jaar (2016) bestaat de VS dus precies 240 jaar. De eerste periode van het bestaan van de VS was dus gelijk een periode van oorlog tegen de Britten. Het zou echter niet de laatste oorlog zijn die de VS zou voeren.

18e eeuw

Gedurende de laatste 24 jaar van de 18e eeuw werden door het nieuwe onafhankelijke Amerikaanse land vrijwel continu oorlogen gevoerd, namelijk tegen indianen, Fransen, Spanjaarden, achtergebleven Britse troepen en Amerikaanse rebellen. Alleen in 1796 en 1797 werden in de eerste periode van hun bestaan door de Verenigde Staten geen oorlogen gevoerd. Dit was het begin van een inmiddels 240 jaar durende Amerikaanse oorlogstraditie.

19e eeuw

In de 19e eeuw voerden de Verenigde Staten maar liefst 61 oorlogen. De meeste van deze oorlogen waren oorlogen tegen indianenstammen en piraten, maar de VS voerde ook oorlog tegen Spanje, Duitsland, China, Mexico, Brazilië en de Filipijnen.  De enige jaren van deze eeuw waarin de VS geen oorlog voerde waren 1807 t/m 1809, 1826, 1828 t/m 1830 en 1897.

Oorlog Amerika indianen

Seminole-indianen wachten in een hinderlaag

20ste en 21ste eeuw

In de twintigste eeuw waren de Verenigde Staten maar liefst 89 jaar in oorlog met andere landen. Tot en met 1913 werd de oorlog met Filipijnen uitgevochten en tot 1934 werd oorlog gevoerd tegen Latijns-Amerika en Spanje om belangen van de VS in Latijns-Amerika te behartigen.

De VS vocht in 1917 en 1918 mee in de Eerste Wereldoorlog en van 1941 t/m 1945 in de Tweede Wereldoorlog tegen Duitsland, Italië en Japan. Na de Tweede Wereldoorlog begon de periode van de Koude Oorlog waarin de VS niet alleen betrokken was bij de oorlog in Korea en de oorlog in Vietnam, maar ook proxy-oorlogen voerden in enkele Zuid- en Midden-Amerikaanse landen en in Afghanistan. (Een proxy-oorlog is een oorlog waarbij een land een partij economisch, logistiek en ideologisch steunt om tegen een andere partij te vechten. De oorlog is dan niet alleen in het belang van de strijdende partijen, maar ook in het belang van de landen die deze partijen steunen.)

VS-soldaten in Vietnam

Amerikaanse militairen in Vietnam.

Vanaf 1987 heeft de VS vrijwel onafgebroken oorlog gevoerd in het Midden-Oosten, op de jaren 1997 en 2000 na. Vanaf 2001 heeft de VS tot 2016 onafgebroken de ‘War on Terror’ gevoerd.

Van de 240 jaar dat de Verenigde Staten van Amerika bestaan zijn zij al 219 jaar in oorlog. Slechts 21 van de 240 jaar voerden zij geen oorlog. Meer dan 91% van haar bestaan is de Verenigde Staten in oorlog geweest.

Monument Oorlogen Amerika

‘Peace Monument’ in Washington D.C.

Wij willen met dit artikel geen conclusie trekken over de intenties en de belangen van de Verenigde Staten, maar alleen aantonen hoeveel jaren zij in oorlog zijn geweest. Het land dat verreweg de meeste oorlogen heeft gevoerd is Groot-Brittannië, maar geen land op de wereld heeft in een periode van 240 jaar zoveel oorlogen gevoerd als de Verenigde Staten van Amerika.

 

Boeken over oorlog in Amerika

Meer lezen over oorlogen in Amerika? Klik op onderstaande afbeelding om via bol.com interessante boeken over dit onderwerp te vinden!

The Jakarta Method De Koude OorlogThe Vietnam WarFranklin Roosevelt, Wereldleider In Oorlog En Vrede

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 25 Gemiddeld: 3.8]

Dit vind je misschien ook leuk...

9 reacties

 1. milika schreef:

  misschien kunnen jullie volgende keer ook vertellen met hoeveel landen Amerika oorlog gevoerd heeft.

  • Jasper schreef:

   Hoi Milika,
   Dat is inderdaad informatie die we in de toekomst nog wel toe kunnen voegen.
   Heb je hier zelf al eens onderzoek naar gedaan?

 2. Paul schreef:

  Beter welke landen niet, korter lijstje 😉

 3. Jaap schreef:

  Zoals in het boek van Naomi Klein (Shock Doctrine) uitgebreid wordt toegelicht, heeft de VS sinds 11 september 1973 (Pinochet) tientallen (proxi) oorlogen gevoerd, waarbij altijd de grote bedrijven geprofiteerd hebben. De bevolking en de plaatselijke democratie hebben daar altijd onder geleden.

 4. Olav schreef:

  Voeg daaraan toe in hoeveel landen Amerika opstanden, rebellen en staatsgrepen heeft gesteund of georganiseerd en waar ze de verkiezingen hebben beïnvloed of gekocht.

 5. Frans schreef:

  Na de tweede wereldoorlog heeft Amerika meer dan 42 groot of klein gevoerd. Amerika is nog steeds een land van Cowboys maar nu over haar grenzen.

 6. Kimy schreef:

  Wauw ik ben zo blij dat ik dit ben tegen gekomen, wat een goede informatie. Vooral ook van de proxy oorlogen
  Amerika heeft eigenlijk in iedere oorlog een vinger in de pap en het wordt tijd dat dit eens gaat ophouden

 7. Anton van der Veer schreef:

  Droevig deze oorlogen maar hetzelfde geld voor Rusland ook in de 80de laatste100jaar

  • jonas de wael schreef:

   Rusland heeft geen bases OVERAL in de wereld … Kijk waar we staan door de Yankees te volgen… Binnenkort oorlog met Iran, China, Rusland,India en Cuba , … omdat ze niet in petrodollars willen betalen … slaap rustig verder …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *