Hoeveel slaap heb je nodig?

hoeveel slaap heb je nodig

Hoeveel slaap denk jij dat je echt nodig hebt? Onlangs beantwoordde de neuroloog Edward Claro Mader deze vraag op Quora. Wij hebben, net als bij voeding, dagelijks een bepaalde hoeveel slaap nodig. En net zo goed als een te kort aan voeding niet goed voor ons is, heeft ook een slaaptekort een negatief effect op onze gezondheid.

Minimale hoeveelheid slaap per dag

Hoeveel slaap je per dag nodig hebt is genetisch bepaald en is daarom afhankelijk van de soort, in ons geval de mens, leeftijd, gezondheidstoestand en meer factoren. Met een dag bedoelen we overigens een etmaal.

 1. Een gezonde volwassen persoon van middelbare leeftijd heeft 7 tot 8 uur slaap per dag nodig.
 2. Een gezonde oudere volwassenen heeft iets minder dan 7 tot 8 uur per dag nodig.
 3. Een gezond kind of een gezonde tiener heeft iets meer dan 7 tot 8 uur per dag nodig.
 4. Een gezonde zuigeling heeft nog meer slaap nodig.
 5. Een gezond klein katje heeft nog veel meer slaap nodig.
 6. Een persoon met griep, een infectie of een andere ziekte heeft nog heel veel meer slaap nodig.

Voor de personen die van schema’s houden en graag een antwoord hadden gehad tot in de minuten, helaas. Het aantal uur slaap dat je standaard nodig hebt ligt hoogstwaarschijnlijk ergens tussen de 7 en 8 uur. hoeveel het precies is hangt af van jouw lichaam én jouw situatie.

7 tot 8 uur slaap

Je zou misschien denken dat ergens in de evolutie de mens het slapen had kunnen ‘afleren’. Is het niet overbodig? Niet bepaald. De mogelijkheid om te slapen is net als ademen, drinken en eten een biologisch proces dat perfect samenwerkt met onze stofwisseling en homeostase (kort gezegd het intern evenwicht). Het draagt dus juist bij aan de ontwikkeling van de mens en het geeft ons dag in dag uit hernieuwde energie. Volgens Mader is voor de gemiddelde volwassene een nachtrust van 7 tot 8 uur slaap voldoende om helemaal te revitaliseren en goed aan de nieuwe dag te beginnen.

Hoeveelheid slaap volgens “The U.S. National Sleep Foundation”

Een second opinion kan natuurlijk geen kwaad en daarom kijken we ook naar de adviezen van andere experts uit de Verenigde Staten. Deze zijn overigens niet veel specifieker en wijken niet veel af van hetgeen Mader vertelt of de hoeveelheid slaap die een mens nodig heeft.

 • 0 tot 3 maanden oud: 14 tot 17 uur
 • 4 tot 11 maanden oud: 12 tot 15 uur
 • 1 tot 2 jaar oud: 11 tot 14 uur
 • 3 tot 5 jaar oud: 10 tot 13 uur
 • 6 tot 13 jaar oud: 9 tot 11 uur
 • 14 tot 17 jaar oud: 8 tot 10 uur
 • 18 tot 25 jaar oud: 7 tot 9 uur
 • 26 tot 64 jaar oud: 7 tot 9 uur
 • 65 en ouder: 7 tot 8 uur

Hoeveel slaap heb jij zelf nodig?

Het verschilt dus per persoon hoeveel slaap iemand nodig heeft. Wij zijn benieuwd naar hoeveel slaap jij nodig hebt? Is dat inderdaad afhankelijk van leeftijd, gezondheid en andere factoren? Laat het ons weten in een reactie!

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 8 Gemiddeld: 3.5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *