De hoogste en laagste temperatuur ooit gemeten op aarde

hoge temperaturen

In Nederland kunnen we in de zomer sommige dagen als zeer warm ervaren. Door de hoge luchtvochtigheid buiten vinden de mensen in Nederland zulke dagen vaak te benauwd. Toch zijn er veel landen op de wereld waar het veel warmer kan worden dan in Nederland. Ook de koudste winterdagen in Nederland vallen in het niet bij de koudste dagen elders op de wereld. Hieronder kun je lezen waar de hoogste en laagste buitentemperaturen op aarde gemeten zijn.

Hoogste en laagste temperaturen in Nederland

Op 23 augustus 1944 werd in Warnsveld de hoogste temperatuur ooit in Nederland gemeten. Er werd een temperatuur van 38,6 graden Celsius gemeten. In dat zelfde jaar enkele weken later trok ook de zwaarste storm ooit over Nederland. Op 7 september 1944 raasde de wind met een gemiddelde snelheid van 122 km/u over het land, oftewel windkracht 12 (orkaankracht).

De laagste temperatuur in Nederland werd gemeten op 27 januari 1942 in Winterswijk. Er werd een temperatuur van -27,4 graden Celsius gemeten. Dit was ook de laatste dag van de koudste periode ooit in Nederland, die duurde van 18 januari 1942 tot 27 januari 1942 en een gemiddelde temperatuur had van -11,3 graden Celsius.

Hoogste temperatuur ter wereld

De hoogste buitentemperatuur ooit gemeten op aarde is gemeten in de Dasht-e Lut. Dit is een zeer warme woestijn in Iran. In deze woestijn wordt het regelmatig boven de 60 graden Celsius, maar tussen 2003 en 2005 werd er een temperatuur gemeten van maar liefst 70,7 graden Celsius! Dasht-e Lut is ook bekend onder de naam Gandom Beryan, dat ‘geroosterd graan’ betekent.

Woestijn hoge temperatuur

 

Laagste temperatuur ter wereld

De laagste buitentemperatuur die ooit gemeten is op aarde, is -93,2 graden Celsius. Deze temperatuur werd gemeten op de Zuidpool. De koudste plek op aarde waar mensen wonen is het Siberische dorpje genaamd Ojmjakon. De gemiddelde temperatuur daar is -16 graden Celsius. In januari daalt de gemiddelde temperatuur in Ojmjakon zelfs tot -50 graden Celsius. De koudste temperatuur die in Ojmjakon ooit gemeten is  is -67 graden Celsius.

Laagste temperatuur ooit Zuidpool

 

 

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 6 Gemiddeld: 3.8]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *