Hoogste gebouw ter wereld

Gebouwen worden steeds hoger. Ooit was een kerktoren steevast het hoogste gebouw uit de omgeving maar dat is vandaag de dag wel anders. Met name in grote metropolen wordt de skyline gevuld door hoge wolkenkrabbers. Maar wat is nou het hoogste gebouw ter wereld en waar staat dat gebouw? We hebben een overzicht voor je samengesteld met de hoogste gebouwen ter wereld.

Top 10 hoogste gebouwen ter wereld

Hieronder vind je de top 10 hoogste gebouwen ter wereld. Voor het samenstellen van deze lijst hebben we geen gebruik gemaakt van radio- en zendmasten.

10. Willis Tower, Verenigde Staten, Chicago

Willis tower

De nummer 10 op onze lijst is met zijn 442,14 meter al een reus. Op de Willis Tower staan zendmasten, met antenne meegerekend is de hoogte zelf 527 meter. Het is het oudste gebouw uit onze lijst met hoogste gebouwen. Het bouwwerk bestaat al meer dan veertig jaar, het werd gemaakt in 1974. Tot 1998 was dit gebouw het hoogste gebouw ter wereld, daarna moest het die eer overdragen aan de Petronas Towers.

Voorheen had het gebouw een andere naam, namelijk de Sears Tower. Deze naam had de toren te danken aan het postorderbedrijf Sears, Roebuck and Company. De naamlicentie verliep al in 2003. In 2009 nam de Britse verzekeringsmakelaar Willis Group Holdings zijn intrek in de toren en is de naam officieel gewijzigd. Maar in de volksmond wordt de toren vaak nog de Sears Tower genoemd.

9. Greenland Square Zifeng Tower, China, Nanking

Nanjing_Zifeng_Tower

Foto: Quentin Scouflaire, Berlin, Germany [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Dit gebouw, ook wel bekend als het Nanjing Greenland Financial Center, is 450 meter hoog. In 2005 werd gestart met de bouw van deze wolkenkrabber en sinds 2010 is het huidige hoogste gebouw van Nanking in gebruik.

7 + 8. Petronas Twin Towers, Maleisië, Kuala Lumpur

petronas twin towers

Het torencomplex genaamd de Petronas Twin Towers werd ingewijd in 1998 en de torens waren op dat moment de hoogste gebouwen ter wereld. Dit bleef zo tot 17 oktober 2003, het stokje werd toen overgedragen aan Taipei 101. De Petronas Twin Towers zijn wel nog steeds de hoogste identieke gebouwen die er bestaan.

Beide torens, waarvan de vormen zijn afgeleid van traditionele islamitische vormen, hebben een hoogte van 452 meter.

6. International Commerce Centre, China, Hongkong

International_Commerce_Centre_201008

Foto: WiNG (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Het International Commerce Centre (ICC) is een wolkenkrabber in Hongkong. Men deed 8 jaar over de bouw van deze wolkenkrabber, in 2010 werd hij opgeleverd. Het is China’s op één na hoogste gebouw. Het bouwwerk is maar liefst 484 meter hoog.

5. TAIPEI 101, Taiwan, Taipei

taipei 101

Deze reusachtige wolkenkrabber staat in de Taiwanese hoofdstad Taiwan. Sinds de opening op de laatste avond van 2004 was het het grootse gebouw ter wereld. Deze status had het enkele jaren tot de Burj Khalifa in 2010 werd afgerond.

Tijdens de bouw werd besloten om de wolkenkrabber bijna twee keer zo groot te maken. De oorspronkelijke 66 verdiepingen waren niet genoeg en men ging voor 101 verdiepingen. Dit zorgde uiteraard voor enige vertraging. Dat geldt ook voor de aardbeving die Taipei trof. Twee hijskranen vielen naar beneden, vijf mensen kwamen om het leven. De bouw liep een extra vertraging op van zeven maanden.

4. Shanghai World Finance Center, China, Shanghai

shanghai world finance centre
Shanghai World Finance Center (rechts op de foto) – Bron foto: Micah Sittig

Het Shanghai World Finance Center is met een hoogte van 494 meter het hoogste gebouw van China, het staat in Shanghai. Dit gebouw is bedoeld als financieel centrum. De deuren gingen open op 28 augustus 2008 en op dat moment was het naast het hoogste gebouw van China ook het hoogste gebouw ter wereld, gemeten vanaf het dak. De Taipei 101 was wel hoger gemeten vanaf de antenne (508 meter).

Op dit moment is de Shanghai Tower in de maak. Deze wolkenkrabber heeft een hoogte van 632 meter en zal binnen aanzienlijke tijd het hoogste gebouw van China zijn. De verwachting is dat de bouw van de Shanghai Tower in 2015 is afgerond. Eigenlijk is het al het hoogste gebouw van China. Hoewel het gebouw nog niet af is heeft het gebouw het Shanghai World Finance Center in hoogte al overtroffen.

 

3. One World Trade Center (Freedom Tower)

freedom-tower

Met een hoogte van iets meer dan 541 meter is dit het hoogste gebouw van New York en tevens van de Verenigde Staten. Het gebouw werd gebouwd na de terroristische aanslagen op het originele World Trade Center. In 2006 werd gestart met de bouw, de werkzaamheden werden in november 2014 afgerond.

2. Abraj Al Bait Towers, Saudi Arabië, Mecca

De opening van dit bouwwerk vond plaats in 2012. Deze wolkenkrabber uit Mekka meerdere records op zijn naam staan. Zo is het gebouw het hoogste hotel ter wereld en heeft het tevens de grootste klok ter wereld. Het gebouw bevat onder meer een vier verdiepingen tellend winkelcentrum genaamd de Abraj Al Bait Mall.

Abraj-al-Bait-Towers

Bron: commons:User:King Eliot

1. Burj Khalifa, Verenigde Arabische Amiraten, Dubai

Hoogste gebouw ter wereld

Het hoogste gebouw ter wereld is absoluut de Burj Khalifa. Deze wolkenkrabber uit Dubai heeft op het hoogste punt een hoogte van 828 meter en laat de ‘concurrentie’ ver achter zich. Onvoorstelbaar, maar het komt in de buurt van een hoogte van een kilometer.  Op 4 januari werd het gebouw met veel vertoon geopend.

 

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 2 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *