Idi Amin
Idi Amin, ook wel de slachter van Afrika genoemd, was dictator in Oeganda tijdens één van de bloedigste periodes in de moderne geschiedenis van Afrika. Van 1971 tot 1979 had Idi Amin de macht in Oeganda. Ongeveer 300.000 mensen zouden omkomen tijdens zijn machtsperiode.
Inhoud:
- Over Idi Amin
- Idi Amin grijpt de macht
- Vliegtuigkaping
- Bijnamen en zelf gegeven imposante titels
- Het einde van de dictatuur van Idi Amin
Over Idi Amin
Idi Amin is een geboren Oegandees. Zijn exacte geboortejaar is niet bekend maar wordt geschat tussen 1923 en 1928. Hij werd geboren in Koboko, in het noordwesten van Oeganda.
In 1947 treedt Idi Amin toe tot de Britse koloniale troepen. Hij had geen enkele opleiding en kreeg een baan als assistent-kok. Niks wees er op dat moment op dat hij zou uitgroeien tot dictator van Oeganda. Met zijn lente en kracht viel de soldaat Idi Amin wel op in het leger. Maar met name tijdens sport. Hij blonk uit in rugby en boksen. Tussen 1951 en 1960 was Idi Amin regerend bokskampioen van Oeganda en Brits Oost-Afrika. Zijn machtsvertoon zou zich echter gaan uitbreiden tot ver buiten de boksring.
Idi Amin laat het echter niet bij sport. In 1949 vecht hij tegen diverse rebellengroepen in Somalië en Kenia. Hier begint zijn opmars in het leger. De meedogenloze soldaat weet zich binnen tien jaar tijd op te werken tot een ‘effendi’. Dit is de hoogst haalbare rang die een zwarte op dat moment in het Britse leger kan krijgen, Als Oeganda in 1962 onafhankelijk wordt is Idi Amin één van de machtigste Oegandese mannen in het leger van het land.
De toenmalige minister-president Milton Obote heeft veel vertrouwen in Idi Amin. Hij bevordert hem o chef-staf van heel het leger. Daarnaast besluit Obote dat de grondwet niet erg belangrijk is, hij heft deze op en maakt zichzelf president. Obote denkt onaantastbaar te zijn. Maar wanneer hij ruzie met Idi Amin krijgt blijkt dit verre van de waarheid te zijn.
Idi Amin grijpt de macht
In het jaar 1971 greep Idi Amin de macht in Oeganda. Toen president Milton Obote op een buitenlandse reis was greep generaal Idi Amin de macht in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Hij zette een dictatoriaal regime op dat vele mensen het leven zou kosten.
Niet lang na zijn staatsgreep richtte Idi Amin zijn pijlen op de Oegandese Indiase gemeenschap. Op advies van Moamma al-Qhadhafi (of Khadaffi), heerser in Libië tussen 1969 en 2011, verjoeg hij ongeveer 40.000 mensen. Zijn verklaring? Hij was opgeroepen door God om dit volk te verdrijven. Vele Indiase inwoners van Oeganda werden vermoord door het leger van ‘de slachter van Afrika’, omdat zij weigerden te vertrekken.
De Indiase en andere Aziatisch-Oegandese inwoners mochten hun koffers meenemen maar moesten al hun andere bezittingen achterlaten. Bedrijven gaf Idi Amin aan zijn eigen (politieke) vrienden. De mensen die het land uitgedreven werden waren echter welvarend en belangrijk voor de Oegandese economie. De economie stortte volledig in.
Vliegtuigkaping
In 1976 verwierf Idi Amin nog meer bekendheid, ook ditmaal niet in positieve zin. Hij ondersteunde een terroristische daad van Palestijnse en Duitse vliegtuigkapers. De kapers hadden een toestel van Air France in beslag genomen. Idi Amin stond de kapers toe om het vliegtuig te laten landen op de Oegandese internationale luchthaven Entebbe. Van daaruit konden de kapers eisen aan Israël stellen. De gijzelingsactie werd beëindigd door een actie van het Israëlische leger. Alle kapers, tientallen Oegandese militairen en slechts enkele gijzelaars kwamen om het leven.
Bijnamen en zelf gegeven imposante titels
Tijdens zijn dictatuur geeft de Oegandese dictator zichzelf meerdere imposante titels. Daarnaast verwerft hij ook een aantal bijnamen. Een aantal op een rijtje:
- (De laatste) Koning van Schotland (zelf benoemd);
- President van het leven (zelf benoemd);
- Heer van alle dieren van het land en vissen van de zee;
- Overwinnaar van het Britse rijk in Afrika;
- Big Daddy;
- De slachter van Afrika;
- De Oegandese slager.
Bovenstaande bijnamen worden nog weleens op verschillende manieren opgeschreven.
Het einde van de dictatuur van Idi Amin
De dictator Amin was behoorlijk overtuigd van zijn eigen kwaliteiten als leider van het land. Hoewel anderen hem bekroonde als ‘de slachter van Afrika’ gaf hij zichzelf enkele titels van een ander kaliber zoals ‘president voor het leven’ en ook ‘koning van Schotland’. Deze kaatste titel vormde overigens de inspiratie voor een film met de titel ‘The Last King of Scotland’. Een film die zeker de moeite waard is om te kijken.
In 1978 viel Idi Amin met zijn leger Tanzania binnen, dat ten zuiden van Oeganda ligt. In 1979 verdreef Tanzania Idi Amin en zijn troepen. Hierbij werden zij geholpen door Oegandese guerrillastrijders. Dit betekende het einde van zijn regeertijd in Oeganda. Idi Amin vluchtte naar Libië om vervolgens aan het eind van de jaren ’80 naar Saoedi-Arabië te verhuizen. Hier genoot hij van een Saoedisch staatspensioen. Idi Amin overleed op 16 augustus 2003 in de stad Djedda in Saoedi-Arabië.
Ook vandaag de dag lijdt Afrika onder het juk van dictators die gruweldaden uitvoeren. Vond je dit stuk interessant? Lees dan ook ons eerder geschreven stuk over Joseph Kony en zijn leger met kindsoldaten.
Recente reacties