Intermittent fasting (of periodiek vasten), de voordelen

intermittent fasting

In het artikel “is vasten gezond?” beschreven we wat er in je lichaam gebeurt als je vast en noemden we een aantal verschillende manieren om te vasten. Vasten is hetzelfde als ‘niet eten’. In dit artikel beschrijven we wat intermittent fasting, of periodiek vasten, inhoudt en wat voor gezondheidsvoordelen dit voor jou kan hebben.

Wat is intermittent fasting

Intermittent fasting is periodiek vasten en houdt in dat je slechts een periode van de dag vast. Dat wil zeggen dat je op bepaalde uren van de dag niet eet en andere uren weer wel. De bedoeling is om gedurende een langere periode van de dag niet te eten en in een korter tijdvenster wel te eten. De meest toegepaste methode om periodiek te vasten is de 16:8-methode. Dit houdt in dat dagelijks gedurende een periode van 16 uur niet gegeten wordt. In de overige 8 uur eet je dan de maaltijden die je normaal over de hele dag zou verspreiden. Je zou dus gewoon je ontbijt over kunnen slaan en bijvoorbeeld al je maaltijden tussen 12:00 uur en 20:00 uur kunnen eten. Het is wel de bedoeling dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, ondanks dat je een kortere periode per dag eet.

Het is prima om af te wijken van de verdeling van 16 en 8 uur. Je zou ook je maaltijden in een tijdsbestek van 4 uur kunnen eten, dus bijvoorbeeld tussen 15:00 uur en 19:00 uur, met als gevolg dat je niet 16 uur maar 20 uur per dag vast. 

Hieronder vertellen we je wat de voordelen zijn van periodiek vasten

De voordelen van intermittent fasting

1. Door het toepassen van intermittent fasting herstelt je lichaam

Doordat je gedurende langere perioden niet eet heeft je lichaam meer energie te besteden aan de spijsvertering. Het zal deze energie inzetten om beschadigde cellen te repareren en dode cellen af te voeren.

Doordat beschadigde cellen gerepareerd en dode cellen afgevoerd worden blijft je lichaam gezond. Daarnaast verlaagt vasten je slechte cholesterol en je insulinewaarden. 

Periodiek vasten verlaagt de kans op ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en kanker.

2. Periodiek vasten is goed voor je hersenen

Doordat de zenuwcellen in je hersenen herstellen, dode cellen worden afgevoerd en nieuwe cellen kunnen groeien verbeterd de functie van je hersenen. Dit betekent in de praktijk dat wanneer je doet aan intermittent fasting je geheugen, je concentratie en leerprocessen verbeteren.

3.  Intermittent fasting is een goede manier om vet te verbranden (en dus af te vallen!)

Door langere tijden niet te eten krijgt je lichaam meer de mogelijkheid om vet te gaan verbranden. Daarnaast versnelt het vasten je stofwisseling, waardoor je meer vet verbrand. Periodiek vasten is dus gezond en zorgt ervoor dat je gewicht verliest.

4. Periodiek vasten zorgt voor meer spiergroei

Periodiek vasten is ook goed voor sporters. Periodiek vasten zorgt voor een grote toenname in testosteron, het hormoon dat spieren laat groeien. Daarnaast speelt testosteron een belangrijke rol bij vetverbranding. 

Periodiek vasten is goed voor je 

Periodiek vasten heeft dus allerlei gezondheidsvoordelen. Een ander voordeel is dat je een tijdsvak kan kiezen, waarin je al je maaltijden eet, in plaats van je maaltijden over de hele dag te verspreiden. Dit is tegelijk ook een nadeel. Je moet namelijk meer eten in een kortere tijd. Al met al zijn de gezondsheidsvoordelen het vasten zeker waard.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 2 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *