Is er bewijs voor het bestaan van paranormale gaven?

„Er is meer tussen hemel en aarde dan wij vermoeden, Horatio, of kunnen dromen.” Dit citaat komt uit Shakespeares tragedie Hamlet. Het is zeer aannemelijk om in deze uitspraak een kern van waarheid te zien. Wie zijn wij als mens om te zeggen dat wij alles dat bestaat te kunnen waarnemen. Wij hebben immers maar vijf zintuigen (een haai bijvoorbeeld heeft er zes), we zien alleen licht waarvan de golflengte overeenkomt met de golflengte van de kleurstoffen in de cellen van onze ogen en we horen alleen geluiden met een frequentie van 20 hertz tot 20.000 hertz. Wij zouden veel meer kunnen waarnemen als onze zintuigen meer ‘bereik’ hadden gehad.  Betekent dit dat er meer om ons heen is dan wij kunnen waarnemen? Er zijn mensen die beweren meer te kunnen dan andere mensen op dit gebied. Deze mensen claimen bijvoorbeeld dat zij de doden kunnen zien en/of er mee kunnen communiceren. Er zijn ook mensen die beweren helderziend te zijn en mensen die beweren objecten te kunnen manipuleren, zoals bijvoorbeeld lepels te kunnen buigen met hun geest. Maar hoe kunnen wij bewijzen dat deze mensen de waarheid spreken? Of is dit bewijs er al lang?

One Million Dollar Paranormal Challenge

James Randi, is een Amerikaanse goochelaar, die erg sceptisch is over het bestaan van mensen met paranormale gaven. Randi zou graag zien dat er iemand is die kan bewijzen paranormale gaven te hebben en heeft daarom een beloning van 1 miljoen dollar uitgeloofd voor diegene die kan bewijzen zulke gaven te bezitten.  Hierbij onderwerpt hij de ‘paranormaal begaafde’ persoon aan verschillende testen. Veel mensen hebben al deelgenomen aan de zogeheten One Million Dollar Paranormal Challenge van James Randi en zijn stichting. Twee bekende namen onder die mensen zijn Uri Geller en Derek Ogilvie.

Uri Geller

Uri Geller is een mentalist die vooral zijn faam in de jaren zeventig verkreeg door zijn vermeende gaven. Hij beweerde via telepathie tekeningen van andere personen te kunnen ‘lezen’ en natekenen, zonder deze tekening gezien te hebben. Hij zou ook defecte horloges met alleen zijn geest aan de praat kunnen krijgen. De meeste bekendheid heeft hij verworven met het buigen van lepels met zijn geest.  Geller verklaart dat hij zijn gaven heeft verkregen van buitenaardse wezens die hem in zijn jeugd bezochten en van God.

Derek Ogilvie

Derek Ogilvie is bekend geworden door zijn liveshows in Europa en zijn televisieprogramma’s Derek Ogilvie -The Ghost Whisperer en Derek Ogilvie – The Baby Whisperer waarin hij beweerde te communiceren met overleden mensen en met baby’s. In beide programma’s werkte hij ook in Nederland.

James Randi was erg sceptisch over de vermeende gaven van zowel Uri Geller als Derek Ogilvie en besloot te testen of zij echt paranormale gaven bezitten. Randi achterhaalde hoe Uri Geller zijn ’trucs’ uitvoerde en hij nodigde Derek Ogilvie uit voor de One Million Dollar Paranormal Challenge.

Hieronder de filmpjes waarin je kan zien dat de paranormale gaven van Uri Geller en Derek Ogilvie worden uitgetest:

Uri Geller:

Derek Ogilvie:

Er is nog geen persoon geweest die wist te slagen voor de One Million Dollar Challenge van James Randi. James Randi wil niet uitsluiten dat er personen zijn met paranormale gaven. Hij is ze echter nog niet tegen gekomen en is dus erg skeptisch hierover. Het feit dat er misschien geen mensen zijn met paranormale gaven betekent natuurlijk niet dat er niets bestaat buiten onze zintuiglijke waarneming. Maar totdat wij dat kunnen bewijzen is het zaak om erg kritisch te zijn tegenover paranormale beweringen en je niet te laten misleiden door oplichters.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 0 Gemiddeld: 0]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *