Is het gezond om insecten te eten?

gezond insecten eten

Het eten van insecten zijn we in Nederland niet gewend. Hoewel er over de hele wereld ruim 2 miljard mensen insecten eten vinden de meeste Nederlanders het een smerig idee om een insect in hun mond te stoppen. Dit is wel een klein beetje aan het veranderen. Er zijn steeds meer mensen die insecten eten omdat ze gezond zouden zijn. We geven je hier meer informatie over op basis van onafhankelijke informatie van het voedingscentrum.

Vandaag de dag worden in Nederland zelfs insecten gekweekt om als voedsel te dienen. De meest voorkomende soorten hier zijn de treksprinkhaan, de piepschuimkever en de meeltor. Het eten van insecten wint in Nederland aan populariteit, maar het is nog lang geen standaardhapje. Je ziet insecten voorbijkomen als borrelhapjes op exclusieve feestjes, maar ook in sommige supermarkten en groothandels kun je tegenwoordig insecten gevriesdroogd kopen.

treksprinkhaan

De treksprinkhaan is een insect die in Nederland als voedsel te verkrijgen is.

Zijn insecten gezond?

Het vlees van insecten bevat vaak veel eiwitten en kan wat dat betreft vergeleken worden met andere soorten vlees zoals rund- of varkensvlees. Bepaalde insectensoorten bevatten veel vet. Zo bevat het vlees van de sprinkhaan 67%, dat van de meelworm 43%. Insectenvlees lijkt op orgaanvlees. Dit is rijker aan cholesterol en vet dan de meeste vleessoorten. Dit hoeft geen probleem te zijn als het insectenvlees maar in de juiste mate gegeten wordt.

Insecten bevatten veel goede voedingsstoffen. Eiwitten, onverzadigd vet, ijzer en vitamine B. De meeste insecten bevatten vitamine B1 of B12 en worden daarom als goede vleesvervanger gezien.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) raadt wel aan om niet meer dan 45 gram per keer te eten. Dit advies wordt gegeven op basis van onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA). Insecten bevatten chitine, in hun skelet en poten. Wanneer een mens dit in grotere mate binnen krijgt kan het klachten veroorzaken. Hoewel wordt gesteld dat bij een kleine hoeveelheid insecten er geen probleem is, is er nog niet onderzocht bij welke hoeveelheid dan wel klachten kunnen ontstaan.

De insecten die op de Nederlandse markt te koop zijn, afkomstig van Nederlandse kwekers, kun je gewoon eten. De NVWA ziet toe op een goede kwaliteit.

 

 

 

 

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 4 Gemiddeld: 4.3]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *