Wat is de grootste krab ter wereld?
De grootste krab ter wereld is de Japanse Reuzenkrab. Zijn bijnaam is de spinkrab. Omdat reuzenkrabben hun eitjes in ondiepere delen afzetten, kunnen de krabben vlak voor de kust worden gesignaleerd. De reuzenkrab wordt gevangen voor zijn vlees, maar over het algemeen vinden mensen het vlees van de reuzenkrab minder lekker dan vlees van een groot aantal andere krabsoorten.
- Waar leeft de reuzenkrab?
- Hoe ziet de Japanse reuzenkrab eruit?
- Vijanden van de spinkrab
- Hoe plant de Japanse reuzenkrab zich voort?
- Crabzilla
Waar leeft de Japanse Reuzenkrab?
De Japanse Reuzenkrab komt zoals zijn naam doet vermoeden veel voor in Japan. Specifiek in de buurt van de eilanden Konshu en Kyushu. Ook leeft hij langs andere kustdelen van Japan en langs de kusten van China en Taiwan op een diepte van 200 tot 300 meter. Ze komen voor in water met een diepte van 50 tot 600 meter. Zo nu en dan worden de krabben gespot in grote groepen.
Hoe ziet de Japanse Reuzenkrab eruit?
De Japanse Reuzenkrab heeft een angstaanjagend uiterlijk. De spanwijdte van de voorste poten van de krab is inclusief de scharen ongeveer drie meter. Zijn scharen zijn verhoudingsgewijs best klein. Het rugschild van de krab heeft een doorsnede van ongeveer 30 centimeter en kan maximaal 40 centimeter worden. Op zijn rugschild heeft de ‘spinkrab’ bobbels en stekels. Aan de voorzijde enkele tanden.
De poten van deze krab zijn dun en lang, eindigend in een punt. Al met al lijkt zijn bouw behoorlijk op een spin. Vandaar zijn bijnaam de spinkrab. Ook internationaal heeft hij deze bijnaam: “the spidercrab”.
Ondanks zijn dreigende uiterlijk is de Japanse Reuzenkrab niet per sé gevaarlijk voor mensen. Het zijn geen actieve jagers. Hun scharen gebruiken ze doorgaans om mosselen te openen. Maar, mensen dienen wel voorzichtig te zijn. De poten van de krab kunnen toch een hoop schade veroorzaken. Toen de eerste spinkrab werd gevangen raakten er mensen gewond.
Vijanden van de spinkrab
De spinkrab is een gigant onder de krabsoorten. Maar hoewel hij erg groot is en er angstaanjagend uitziet, zijn er toch dieren die op hem jagen. Grote vissen zoals tandbaarzen en ongewervelde dieren zoals octopussen en pijlstaartroggen eten de reuzenkrab. Ook de mens eet de spinkrab. In Japan kun je het dier op het menu terugvinden in de sushi, of als gezoute en gestoomde delicatesse.
Hoe plant de Japanse reuzenkrab zich voort?
De voortplanting van de Japanse reuzenkrab is bijzonder. De mannetjes gebruiken hun voorste twee poten om hun zaadcellen in de buik van het vrouwtje te plaatsen. Een vrouwtjes reuzenkrab kan wel 1,5 miljoen eitjes leggen. Dit zijn minuscule eitjes waarvan de diameter minder dan een millimeter is.
Het duurt ongeveer 10 dagen tot de eitjes uitkomen. Uit de eitjes komen kleine zeediertjes die meer weghebben van larven dan van krabjes. De ouders hebben hier nu geen omkijken meer naar. De larven drijven op het water en de overlevingskans is zeer klein. Het duurt maanden voordat de zeediertjes volwassen worden en echt op krabben beginnen te lijken, mits ze voor die tijd niet overleden zijn.
Crabzilla
Van 2010 tot 2011 leefde er in Sea Life Scheveningen een levende Japanse Reuzenkrab met de bijnaam Crabzilla. Hij verhuisde vanuit Scheveningen naar Sealife Paris. In 2013 kreeg Sealife Scheveningen opnieuw een Japanse Reuzenkrab. De spanwijdte van deze krab, genaamd Alexander, was 3,5 meter. De krab overleed echter kort na aankomst in Sealife Scheveningen.
Vond je dit artikel interessant? Dan wil je misschien ook eens meer lezen over de grootste krokodil ter wereld.
Recente reacties