Wat is de hik en hoe krijg je de hik?

Niemand vind het prettig om de hik te hebben. De hik is misschien even grappig, maar daarna zijn de meeste mensen het al snel zat. Gelukkig gaat bij de meeste mensen de hik snel over. Al zijn er bijzondere gevallen. Een Amerikaan genaamd Charles Osborne had ooit 68 jaar lang de hik! Wat is de hik precies en hoe krijg je de hik eigenlijk? Je leest er alles over in dit artikel.

Wat is de hik?

De hik komt voor bij mensen, maar ook bij andere zoogdieren. Wanneer iemand de hik heeft dan vindt er een spastische samentrekking plaats van de tussenribspiertjes en het middenrif. Het middenrif is een grote ademspier die zich onder de longen bevindt. De longen proberen zich vol te zuigen met lucht maar dit lukt niet, want ineens wordt het strottenhoofd dichtgeknepen. Dit zorgt voor het typische hikgeluid.

Al zeer lange tijd houden artsen zich bezig met het fenomeen de hik. Van Hippocrates en Plato is bekend dat zij er al over debatteerden. Hoewel er al eeuwen onderzoek wordt gedaan is er nog steeds geen functie voor het lichaam ontdekt die veel draagvlak heeft in de medische wereld.

Hoe krijg je de hik?

De kortdurende hik die iedereen wel eens heeft kan op diverse manieren ontstaan. De volgende zaken kunnen ervoor zorgen dat je de hik krijgt:

  • Eten van voedsel, vooral gekruid voedsel kan bij mensen de hik veroorzaken.
  • Het drinken van alcoholische dranken.
  • Een plotselinge verandering in de temperatuur.
  • Roken.
  • Opwinding.

 

 

 

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 0 Gemiddeld: 0]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *