Wat is het hoogste punt van Nederland?

Nederland wordt niet voor niets wel eens ‘de Lage landen’ genoemd. De gemiddelde hoogte van het land ligt dichtbij het zeeniveau. Maar als Nederland zo’n ‘laag’ land is, wat is dan het hoogste punt van Nederland?

Het hoogste punt van Nederland

Om het hoogste punt van Nederland te meten kijkt men naar het NAP ( het Normaal Amsterdams Peil), oftewel de referentiehoogte waaraan hoogtemetingen in Nederland worden gerelateerd. Het NAP is ongeveer gelijk aan het gemiddelde zeeniveau.

Het hoogste punt van Nederland vinden we in het zuiden van de provincie Limburg, bij het dorp Vaals. De top van de Vaalserberg is met een hoogte van 322,4 meter boven NAP het hoogste punt van Nederland.

hoogstepuntnederlandkaart

De Vaalserberg, helemaal in het zuiden van Nederland

hoogstepuntnederlandvaalseberg

Uitzicht op het hoogste punt van Nederland

De Vaalserberg maakt deel uit van de heuvelrug die zichbevindt in het Aachener Wald (in het Nederlands het Akense Bos) , een bos dat zich uitstrekt vanaf de Vaalserberg tot in zowel Duitsland als België.

Vlakbij het hoogste punt van Nederland ligt het Drielandenpunt. Op dit punt grenzen drie landen aan elkaar, namelijk Nederland, België en Duitsland.

hoogstepuntnederlanddrielandenpunt

Het Drielandenpunt. Hier wordt ook aangegeven dat het hoogste punt van Nederland vlakbij is.

Nederland wordt dus niet voor niets de Lage Landen genoemd. Niet alleen ligt de gemiddelde hoogte dichtbij het zeeniveau, maar daarnaast is het hoogste punt van Nederland slechts 322,4 meter hoog. De hoogte van de Vaalserberg komt bij lange na niet in de buurt van de hoogste berg ter wereld en is zelfs een stuk minder hoog dan het hoogste gebouw ter wereld.

Zouden Nederlanders dan ook sneller last van hoogtevrees hebben?

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 1 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *