Is vasten gezond?
Vasten is ’s werelds meest oude en natuurlijke genezings-mechanisme. Alle dieren, behalve de moderne mens, vasten instinctief zodra ze ziek worden. Vandaag de dag nog vasten de mensen van primitieve stammen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika als ze ziek zijn. Yogi’s in India zijn befaamde vasters. De vraag is: is vasten gezond? Wij nemen je mee langs alle facetten van vasten.
Vasten, een oude wijsheid
De oude Grieken vastten al voor hun gezondheid. Galen, Paracelsus en Hippocrates, die worden erkend als de grondleggers van de westerse geneeskunde, schreven het vasten voor bij serieuze ziekten en raadden vasten aan ter preventie van ziekten. Pythagoras eiste van zijn leerlingen dat ze voor 40 dagen vastten, om hun lichaam en geest te reinigen, voordat ze ingewijd werden in zijn hogere leer. Plato en Aristoteles, de vaders van de westerse filosofie, vastten regelmatig ter verbetering van hun fysieke gezondheid en om hun geestelijke kracht te stimuleren.
De Bijbel verwijst 74 keer naar vasten en Jezus zelf vastte regelmatig, soms wel 40 dagen lang. Ook Boeddha vastte regelmatig .
Vasten is een universele, natuurlijke reactie op ziekten en verzwakkingen en wordt wereldwijd gedaan. Het is dus zeker geen zweverige religieuze ‘gekte’.
Wat gebeurt er in je lichaam als je vast?
Vasten activeert een geweldig reinigingsproces, die iedere cel en ieder weefsel in het lichaam bereikt. Binnen 24 uur na het stoppen van het innemen van voedsel, stoppen enzymen met het binnengaan van de maag en reizen in plaats daarvan naar de darmen en de bloedbanen, waar ze zich verspreiden en allerlei afvalstoffen opslokken, waaronder dode- en beschadigde cellen. Tijdens het vasten krijgen alle organen en klieren een nodige en verdiende rust, terwijl hun weefsels worden gezuiverd en hersteld. Het hele spijsverteringskanaal wordt schoongeveegd en het afval wordt door middel van ontlasting verwijderd uit het lichaam.
Misschien wel het belangrijkste voordeel van vasten is het reinigen van de bloedsomloop. Bloed is verantwoordelijk voor het vervoeren en afleveren van voedingsstoffen en zuurstof aan iedere cel in het lichaam en het zorgt ook voor de verwijdering van afvalstoffen, via de nieren en de longen. Door de jaren heen hopen deze afvalstoffen op in je bloed en ander weefsel en moeten regelmatig verwijderd worden door middel van vasten, voordat ze schade doen aan je lichaam. Na lange tijd kan de ophoping van afvalstoffen zelfs leiden tot ziektes.
Hoe kun je het beste vasten?
Kort gezegd betekent vasten ‘niet eten’. Dus als je een uur niet hebt gegeten, heb je een uur gevast. De echte voordelen van het vasten, dus van het niet-eten, gaan pas in werking als je gedurende langere tijd niet eet. Wij noemen het meestal pas vasten als je gedurende langere tijd niet gegeten hebt, zoals een dag of langer. Maar je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om dagelijks 16 uur lang niet te eten. Dit noemen we periodiek vasten, of intermittent fasting De Engelse term intermittent fasting hoor je steeds meer in Nederland. Houd er rekening mee: als je slaapt eet je niet! Dus gemiddeld vast je al zo’n 8 uur per dag. Om het daadwerkelijk nut van vasten in werking te stellen moet je je echter richten op langere perioden van niet-eten.
Belangrijk bij vasten: eet buiten het vasten om gezonde voeding en drink water tijdens het vasten
Het is voor het vasten van optimaal belang dat de dagelijkse voeding die je inneemt gezond is en dat je water blijft drinken tijdens het vasten! Je lichaam heeft een regelmatige inname van vocht nodig en vocht stimuleert de afvoer van afvalstoffen in je lichaam.
Hieronder beschrijven we een aantal verschillende manieren om te vasten.
Periodiek vasten
Dit houdt in dat je gedurende een x-aantal uren per dag niet eet, gemiddeld zo’n 16 tot 20 uur. De overige uren van de dag kan en moet je besteden aan eten. Het voordeel van periodiek vasten is dat je het gedurende een lange periode, in feite je hele leven, als je zou willen, vol kan houden. Je kan hierdoor toch je dagelijkse voedingsstoffen binnen krijgen én de gezondheidsvoordelen van vasten bewerkstelligen.
24 tot 36 uur
Veel culturen in de wereld hanteren een wekelijks vasten van 24 tot 36 uur. Bij een gezond dieet krijg je wekelijks genoeg voedingsstoffen binnen om eenmaal wekelijks 24 tot 36 uur niet te hoeven eten, en je wekelijks het vast-mechanisme (lees: herstel-/genezings-mechanisme) van je lichaam activeert.
3 dagen
Een goede periode om te vasten is 3 dagen. Rond de 24 uur-streep is het ontgiftingsproces van je lichaam goed op gang gekomen. Zet dit nog eens twee dagen door voor een goede zuivering van je bloedbanen. Doordat je ontlasting blijft produceren, ondanks dat je niet eet, worden je darmen ook gereinigd.
Langer dan 3 dagen
Het is ook mogelijk om langer dan drie dagen te vasten. Dit zorgt voor een echte goede reiniging van je lichaam. Voor veel mensen is dit echter wel lang en is dit niet aan te raden zonder het gebruik van bepaalde kruiden, die je genoeg stoffen geven om je vastperiode door te komen, zonder daarbij het ontgiftingsproces te onderbreken.
Dry fasting
Dry fasting (Nederlands: droog-vasten) houdt in dat je ook geen water mag drinken tijdens het vasten en zoveel mogelijk de inname van vocht moet vermijden. Dit betekent dat je ook niet moet douchen of tandenpoetsen. Door je te onthouden van de inname van voeding én water komt je lichaam sneller in een staat van ‘autofagie’, oftewel: het herstelmechanisme van je lichaam wordt geactiveerd en je dode en beschadigde cellen worden verwijderd en gerepareerd. Let op: dry fasting wordt meestal niet langer dan 24 uur gedaan, omdat je lichaam niet lang zonder vocht kan, om goed te kunnen blijven functioneren en niet schade op te doen.
Vasten is gezond
Er zijn dus veel verschillende manieren om te vasten. Het is van belang dat je goed voor jezelf uitzoekt wat voor jou de beste en de fijnste manier is. Dit kun je ondervinden door met kortere vast-periodes te beginnen en het langzaam op te bouwen.
Let op: zeker als beginnend vaster is het belangrijk om te wennen aan het niet-eten. Zorg dus dat je de eerste paar keren dat je vast niet hoeft te werken, zwaar arbeid verricht of de weg op moet. Zo leer je je lichaam langzaam op een veilige manier te wennen aan het vasten.
Vasten is gezond en het wordt aangeraden om regelmatig te vasten, om zo meerdere malen per jaar je lichaam de rust en het herstel te geven wat het verdient. Het is dus heel belangrijk om gedurende het hele jaar door een gezond dieet te hebben, zodat je genoeg voedingsstoffen in je lichaam hebt om regelmatig niet te hoeven eten, zonder dat je lichaam daaronder lijdt, maar er juist gezonder op wordt!
Recente reacties