Is vegan eten gezond?

Vegan eten

In de supermarkten zien we steeds meer veganistische producten liggen. Met name het aantal vleesvervangers is toegenomen. Met het oog op het verminderen van dierenleed en het creëren van een beter milieu kiezen steeds meer mensen ervoor om minder vlees of minder andere dierlijke producten te eten. Misschien overweeg je zelf ook om minder dierlijke producten te eten, of er misschien helemaal mee te stoppen en veganistisch te worden. Bij die overweging vraag je jezelf ongetwijfeld af of het wel gezonder voor je is om veganistisch te eten. Wij vertellen je er meer over!

Veganistisch dieet

Als je geen vlees eet, maar wel andere dierlijke producten, zoals kaas en eieren, doe je aan een vegetarisch dieet. Als je volledig gestopt bent met het eten van dierlijke producten dan doe je aan een veganistisch dieet. Heel strikt genomen is ook honing een dierlijk product en kun je dat niet eten als je jezelf wilt definiëren als veganist. Maar definities zijn niet zo belangrijk. Het belangrijkste is, of je keuze om veganistisch te worden een gezondere keuze is.

Is veganistisch eten gezonder?

Is veganistisch eten gezonder dan het eten van dierlijke producten? Dit hangt natuurlijk volledig af van welke producten je eet. Als je ervoor kiest alleen nog maar chips en borrelnootjes te eten dan ben je ook veganistisch, maar zo’n dieet is natuurlijk een stuk ongezonder dan het eten van vlees en het drinken van melk.

Het is dus belangrijk om, als je wilt overstappen naar een veganistisch dieet, wel gezonde producten te eten. Het is van belang om veel groente en fruit te eten, maar dit geldt ook voor iemand die niet veganistisch eet. In groente en fruit zitten veel vezels, vitaminen en mineralen, die belangrijk zijn voor een een gezond lichaam. Daarnaast zit er weinig slechte stoffen in groente en fruit. Er zitten bijvoorbeeld weinig slechte vetten en weinig suikers in groente. In fruit zitten vaak een stuk meer suikers (dit maakt fruit vaak zo lekker), maar vanwege het hoge aantal vezels in fruit kan het weinig schade doen. Let bij het eten van fruit wel op je tanden! Veel vruchten bevatten veel zuren en suikers die je tandglazuur aan kunnen tasten. Eet dus een paar stukken fruit per dag, maar niet té veel. Drink om die reden ook niet te veel fruit-smoothies.

In een stuk vlees zitten vaak veel goede stoffen, maar ook veel stoffen die je niet te veel mag hebben. Zoals slechte vetten en te veel zout. Het eten van vlees is dus niet per se ongezond, zolang je het niet te veel eet, of in combinatie met te veel andere vette of zoute producten.

In welke producten zitten veel eiwitten?

Eiwitten zijn bouwstoffen die belangrijk zijn voor het versterken en herstellen van lichaamscellen. Daarnaast zijn eiwitten ook belangrijk voor spieropbouw. Ieder mens heeft eiwitten nodig, maar mensen die sporten hebben voor het herstel van hun spieren nog meer eiwitten nodig. De hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt hangt af van de mate waarin je sport of beweegt en je spiermassa. Hoe meer beweging en hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer eiwitten je nodig hebt om ze te onderhouden en/of te laten groeien.

In dierlijke producten zitten vaak veel eiwitten, met name in kip en zalm. Maar ook wanneer je insecten eet krijg je vaak veel eiwitten binnen. Daarnaast zitten er in andere dierlijke producten zoals rundvlees en eieren ook veel eiwitten. Eieren zijn daarnaast ook nog erg gezond voor de mineralen en het goede cholesterol. Ja, het eten van eieren, inclusief de eidooier, werkt daardoor cholesterolverlagend. Dit is in tegenstelling tot wat veel mensen onjuist aangeleerd is.

Maar goed, wat voor nu vooral belangrijk is, hoe je aan genoeg eiwitten komt als je een veganistisch dieet wilt volgen. Dat betekent dus dat je ook geen eieren meer kunt eten!

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven, ook voor veganistische sporters en bodybuilders. In een aantal groenten zitten meer eiwitten dan in anderen, zoals in broccoli, spinazie en tuinbonen.

Daarnaast bevatten peulvruchten, zoals kidneybonen, zwarte bonen en bruine bonen ook veel eiwitten (en veel vezels). Pasta en rijst bevatten ook voldoende eiwitten. Wat betreft de vlees-vervangende producten, bevatten de producten op basis van sojabonen, zoals tempé, ook veel eiwitten. Vaak komt bij soja-producten de hoeveelheid eiwitten al aardig in de buurt van de hoeveelheid eiwitten in vleesproducten. Noten, zoals walnoten, amandelen en hazelnoten, bevatten ook veel eiwitten.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je wel voldoende eiwitten binnenkrijgt. Ook voor sporters is een veganistisch dieet een prima keuze.

Ditzelfde geldt voor echte bodybuilders. Er zitten misschien net wat minder eiwitten in tempé dan in een stuk kip, maar dit is prima op te lossen door gewoon net wat meer tempé of andere eiwitrijke producten op je bord te gooien. Daarnaast zijn er genoeg veganistische eiwitpoeders te koop. Deze eiwitpoeders zijn vaak op basis van kikkererwten en bevatten net zoveel eiwitten als dierlijke eiwitpoeders.

Veganistisch eiwitpoeder
Veganistische eiwitpoeder

Veganistisch eten en vitamine b12

Een veganistisch dieet zou dus voor iedereen een gezonde keuze zijn. Er wordt nog wel eens gediscussieerd over het al dan niet missen van vitamine b12 bij het volgen van een veganistisch dieet. Vitamine b12 zit vooral in dierlijke producten. Veel veganisten slikken daarom vitamine b12 supplementen om zo niet te kort te komen. Toch zijn er ook genoeg mensen, die menen nergens last van te hebben, ondanks dat ze al jaren veganistisch eten, zonder vitamine b12 supplementen te slikken. Het is vooralsnog onduidelijk wat wijsheid is hierin. Het is in ieder geval zeker dat je vitamine b12-voorraad in je lichaam niet zomaar van de een op de andere dag leeg is. Je kunt met je huidige voorraad nog jaren vooruit. Maar het is goed om te beseffen dat ieder lichaam anders is. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die veel dierlijke producten eten en alsnog een vitamine b12 te kort hebben. Het zou in ieder geval wijs zijn om bij een veganistisch dieet af en toe wat vitamine b12 supplementen te nemen. Alle andere voedingsstoffen die je nodig hebt zijn al te vinden in een gevarieerd veganistische dieet!

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 2 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *