Isaac Newton: alchemist en theoloog

isaac newton alchemist

Isaac Newton (1643 – 1727) was een bekend wetenschapper. De Engelsman was natuurkundige, wiskundige, astronoom, natuurfilosoof, officieel muntmeester en theoloog, maar velen verbaast het wanneer zij horen dat hij ook alchemist was. Wij schreven over wat alchemie is. In dit artikel zoomen wij in op onder andere de alchemistische studies van Newton.

Alchemist en theoloog

Newton stond bekend als voorstander van de moderne wetenschap, maar er werden ook vele manuscripten ontdekt die hij schreef, over onderwerpen die veel minder wetenschappelijk zijn. Zo schreef hij over onder meer alchemie, het interpreteren van de Bijbel, de Kabbala en natuurgodsdiensten. Hoewel hij verantwoordelijk was voor de wetten van de mechanica, schreef hij evengoed gepassioneerd over alchemistische experimenten.

Sterker nog, hij schreef er erg veel over. Hij was een groot wetenschapper, maar schreef ook duizenden pagina’s over Bijbelprofetieën, Joodse koninkrijken en maakte zelfs een berekening van de wederkomst van Jezus. Volgens Newton kunnen wij deze in 2060 verwachten. Hij schreef over de Bijbel en toonde aan dat er in de oorspronkelijke Bijbeltekst niks staat over de Heilige Drie-eenheid, de Zoon, de Vader en de Geest, zoals bekend is in de christelijke kerk. Dit vond hij een christelijk dogma, wat hij dan ook verwierp.

Een ander gezicht van Newton

In 1936 legde de econoom John Mayard Keynes zijn handen op de manuscripten van Newton, die niet veel eerder ontdekt werden. Keynes zei in een lezing voor de Royal Society dat wie deze werken gelezen heeft, nooit meer op dezelfde manier naar Newton kan kijken.

“Newton was niet de voorloper van het tijdperk van de rede, hij was de laatste der magiërs, der Bablyloniërs en Soemeriërs, de laatste grote geest die de zichtbare wereld en de wereld van het intellect in ogenschouw nam met dezelfde blik als die waarmee onze intellectuele erfenis tienduizend jaar geleden begon […]. Waarom ik hem een magiër noem? Omdat hij het universum en alles wat daarin is beschouwde als een raadsel, een geheim dat kan worden ontcijferd door het pure denken toe te passen op bepaalde verschijnselen, bepaalde mystieke aanwijzingen die God over de wereld heeft verspreid als speurtocht voor de filosofen van de esoterische broederschap. Hij geloofde dat deze aanwijzingen deels konden worden gevonden in de verschijnselen van de hemel en de samenstelling van de elementen (en het is hierdoor dat hij ten onrechte is beschouwd als een experimenteel natuurfilosoof).”
(Bron: nationalgeographic)

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 1 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *