Joseph Kony en het Verzetsleger van de Heer

In Afrika woedt een oorlog die in Nederland zelden op het nieuws voorbij komt. In de Centraal-Afrikaanse Republiek en Oeganda moorden christenen en moslims elkaar uit. De hoofdrolspeler in deze oorlog is Joseph Kony. Een zelf uitgeroepen christelijke profeet en tevens leider van het Verzetsleger van de Heer (Engels: LRA, of Lord’s Resistance Army). Joseph Kony is inmiddels uit Oeganda verdreven maar wil in de regio in en rond de Centraal-Afrikaanse Republiek een eigen staat stichten.

CAR

De regio waar het conflict zich afspeelt in het rood omcirkelt.

De wijze waarop Joseph Kony het gebied voor zijn staat wil veroveren is gruwelijk. Zijn leger ontvoert tieners om als kindsoldaat voor hen te laten vechten en meisjes worden vaak als seksslavin gebruikt. Als kindsoldaten proberen te vluchten, worden vaak de familieleden van het kind vermoord.

kindsoldaten

Kindsoldaten uit Oeganda.

Het Verzetsleger van de Heer staat bekend om zijn gruweldaden. Vele duizenden mensen zijn al door hen vermoord of op gruwelijke wijze verminkt. Bij zowel volwassenen als kinderen worden regelmatig armen, benen, oren, neus of lippen afgesneden. Daarnaast zijn al duizenden vrouwen het slachtoffer geworden van verkrachting of gedwongen huwelijken met commandanten van het Verzetsleger van de Heer. Joseph Kony heeft zelf naar verluid ongeveer 30 vrouwen.

1

Een vrouw die verminkt is door soldaten van Joseph Kony.

Eén van de grootste inkomstenbronnen van het Verzetsleger van de Heer is de ivoorhandel. Jaarlijks worden er zo’n 30.000 olifanten vermoord om hun slagtanden. Tanzania verloor in de afgelopen 5 jaar al 60% van zijn olifanten. Het ivoor van de slagtanden levert veel geld op waarmee wapens en munitie gekocht worden. Van het ivoor worden nutteloze beeldjes en versieringen gemaakt.

elephant

Duizenden Afrikaanse olifanten worden jaarlijks vermoord om hun ivoor.

omaralbashir

De president van Soedan, Omar Al-Bashir.

Onderzoeksjournalist Bryan Christy heeft het voor elkaar gekregen om nep-slagtanden tussen echte slagtanden in Tanzania te plaatsen. In deze nep-slagtanden heeft hij zenders geplaatst waarmee de route die de slagtanden aflegden gevolgd kon worden. Door deze actie is Christy erachter gekomen dat Joseph Kony de hoofdverantwoordelijke is voor het hoge dodental onder de olifanten in Tanzania en omliggende landen. In deze landen worden de olifant gedood en beroofd van hun slagtanden, waarna de slagtanden door de soldaten van Kony worden vervoerd naar Soedan. In Soedan worden de slagtanden verkocht aan de Soedanese president Al-Bashir en zijn leger. Al-Bashir zit naast het Verzetsleger van de Heer in een crimineel handelsnetwerk met onder andere Boko-Haram (Nigeria) en IS (Syrië, Irak).

Miljoenen mensen en dieren lijden onder deze bloedige burgeroorlog. De psychopaat Joseph Kony is nog steeds actief in de regio en krijgt het nog steeds voor elkaar om mensen te laten vechten voor zijn zaak.

uganda

Kinderen in Oeganda.

 

 

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 2 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *