Kapucijnapen, makaken en chimpansees hebben stenen tijdperk bereikt


kapucijnaap

De mensheid is niet de enige soort op aarde die het stenen tijdperk bereikt heeft. Al langere tijd is het bekend dat diverse andere primaten, waaronder makaken, kapucijnapen en chimpansees, het stenen tijdperk hebben betreden. In een recent onderzoek wordt nu de conclusie getrokken dat dat kapucijnapen al minimaal 700 jaar geologische gebruiksvoorwerpen maken en benutten.

Het stenen tijdperk

Het stenen tijdperk, ook wel steentijd genoemd, is een periode in de prehistorie waarin mensen gebruik gingen maken van stenen werktuigen. Hier kwam nog geen metaal aan te pas. Hoogstwaarschijnlijk vervaardigde en gebruikte men in die tijd ook houten en benen gereedschappen. Houten voorwerpen zijn echter nooit bewaard gebleven. Alleen de speren die in 1994 werden gevonden in het Duitse Schöningen, met een geschatte leeftijd van 350.000 jaar, zijn een uitzondering. De steentijd begon zo’n 2,5 miljoen jaar geleden, vandaag de dag zijn er nog steeds enkele stammen die zich in de steentijd bevinden, maar niet alleen menselijk stammen, zo is gebleken.

Kapucijnapen, makaken en chimpansees leven in stenen tijdperk

chimpansee

Al enige jaren wordt bewezen geacht dat makaken in Thailand de steentijd al minstens een halve eeuw hebben bereikt. Een nieuwe studie wijst nu uit dat kapucijnapen in West-Afrika al veel langer geleden het stenen tijdbeperk bereikten. Michael Haslam, hoofdauteur van het onderzoek, bekleedt een belangrijke functie op het gebied van onderzoek naar primaten aan de Universiteit van Oxford. Over de nieuwe onderzoeksresultaten zegt hij onder meer: ‘’We hebben nieuw bewijs dat suggereert dat apen en andere primaten uit Afrika ook al honderden, mogelijk duizenden, jaren gebruik maakten van gebruiksvoorwerpen.’ Bekijk onderstaand filmpje van de Universiteit van Oxford voor meer informatie.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 2 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *