Kraaien: Hun intelligentie en het gebruik van gereedschap

crow4

Een raaf

Kraaien zijn bijzonder intelligente vogels. Een kraai kan met zijn intelligentie ingewikkelde problemen oplossen die in de weg van hem en zijn voedsel staan. Veel kraaiensoorten gebruiken gereedschap om aan hun voedsel te komen. Vaak is dit zelfs zelfgemaakt gereedschap.

Kraaiensoorten

Er bestaan meer dan 100 soorten kraaien. Een aantal bekende kraaiensoorten zijn de zwarte kraai, de Vlaamse gaai, de ekster, de kauw en de raaf. De raaf is de grootste kraai en heeft een lengte van ongeveer 65 centimeter en een spanwijdte van 120 centimeter.

crow3

Een schildraaf

Kraaien en wolven

Kraaien zijn omnivoren. Zij eten dus zowel vlees als planten. Er wordt beweerd dat kraaien wel eens pacten sluiten met wolven. De kraaien sturen of lokken de wolven naar een gewonde prooi om deze te doden. Vervolgens kan de kraai mee eten van het dier dat de wolven gedood hebben.

crowpitcher

De kraai en de kan

Intelligentie

Maar kraaien zijn tot nog veel meer in staat dan dat. Hier rechts zien we een tekening van De kraai en de kan. Op deze tekening is een verhaal afgebeeld uit de Griekse mythologie. Ongeveer 600 voor Christus schreef Aesop het verhaal over een kraai die dorst had en op zoek was naar water. In een kan vond hij het water, maar omdat er niet genoeg water in zat kon de kraai er met zijn snavel niet bij. De kraai bedacht een slim plan. Hij verzamelde kiezeltjes en gooide deze in de kan zodat het water zou stijgen tot er uiteindelijk genoeg kiezeltjes in de kan zaten zodat het water hoog genoeg was gestegen en de kraai zijn dorst kon lessen. De boodschap achter dit verhaal is dat noodzaak men inventief maakt.

Maar dit verhaal kan niet louter als mythe worden afgedaan. Inmiddels zijn onderzoekers erachter gekomen dat kraaien wel degelijk de intelligentie hebben om met zo’n oplossing te komen.

De kraai in het filmpje hieronder gaat nog een stap verder dan de kraai uit de ‘mythe’ van Aesop:

Gereedschap

Ook gebruiken kraaien gereedschap om aan voedsel te komen. Vaak maken ze dit gereedschap zelf, door middel van weerhaakjes aan een tak of blad te maken zodat zij hun voedsel ergens uit kunnen vissen.

Hieronder een filmpje van een kraai die gereedschap maakt en gebruikt voor het verkrijgen van voedsel:

Hieronder nog één filmpje dat de vernuftigheid van kraaien in de grote stad toont:

Het mag duidelijk zijn dat kraaien zeer intelligente vogels zijn. Vaak doen mensen bepaalde handelingen van dieren af als ‘instinctieve handelingen’, maar na het bestuderen kraaien kun je stellen dat deze dieren logisch kunnen nadenken om hun dagelijkse problemen op te lossen. Misschien dat je met deze kennis voortaan met meer bewondering naar een kraai kijkt als je deze buiten ziet.

crow2

 

 

 

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 2 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *