Kruistochten en kruisvaarders

Kruistochten en kruisvaarders glaswerk

Een Frans glas in lood raam gemaakt in 1866. Kruisvaarders tijdens de Eerste Kruistocht op weg naar Jeruzalem.

De kruistochten die de meeste bekendheid hebben zijn de militaire operaties van christenen uit Europa die plaatsvonden tussen 1096 en 1271. De kruisvaarders in deze tochten hadden veelal de verovering van Palestina als (heilig) doel. In dit artikel geven we je meer informatie over zowel kruisvaarders als de tochten waar zij aan deelnamen.

Wat zijn kruistochten en kruisvaarders?

Wat is een kruistocht precies? In theorie zou je elke ideologische én extreme poging om verandering te creëren, ongeacht of deze verandering als positief of negatief gezien wordt. Toch bedoelt men wanneer men de term kruistocht gebruikt meestal één van de kruistochten van Europese christenen, tussen 1096 en 1271. Ook in dit artikel wordt op deze kruistochten ingezoomd.

Voor de tiende eeuw waren er regelmatig invasies in Europa door Vikingen, Moren en de Hunnen. In de tiende eeuw kwamen deze invasies niet meer voor. Op dat moment hadden Europese krijgsheren het voornamelijk druk met het bevechten van elkaar en de bevolking. Het christendom verenigde hen. Geïnspireerd door de paus kregen zij de overtuiging dat heilige plaatsen in het Heilige Land, Jeruzalem in het bijzonder, het rechtmatig eigendom van het christendom waren. Deze plaatsen moesten bevrijd worden van de islamitische heersers welke het daar al sinds 638 n.Chr. voor het zeggen hadden.

Kruisvaarders

Kruisvaarders waren de Europese ridders die deelnamen aan de kruistochten en daarvoor de lange weg richting het Heilige Land aflegden. Deze kruisvaarders regeerden het koninkrijk Jeruzalem voor ongeveer honderd jaar. Gedurende de twee eeuwen dat de kruistochten plaatsvonden stierven tienduizenden kruisvaarders in de strijd.

Tijdens de Eerste Kruistocht trokken ongeveer 100.000 ridders richting Jeruzalem. De kruisvaarders legden een tocht af van ca. 3000 kilometer naar de heilige stad. Tijdens deze tocht lieten zij een spoor van bloed achter.

Massale moordpartij

De Eerste Kruistocht is één van de vele voorbeelden uit de geschiedenis waarin geweld tegen mensen direct voortkomt uit religie. Na een belegering van ongeveer anderhalve maand braken kruisvaarders op 15 juli 1099 door de uren van Jeruzalem heen. Eeuwenlang leefden moslims, joden en christenen vreedzaam zij aan zij in Jeruzalem. De kruisvaarders wilden van Jeruzalem een christelijke stad maken. Daarom vermoordden zij de 20.000 inwoners van de stad, moslims én joden. Ooggetuige van de Eerste Kruistocht en kroniekschrijver Raimond van Aiguilers schreef hierover: ‘Het was een rechtvaardige en schitterende straf van God dat deze plaats verzadigd was van het bloed van de ongelovigen. Nog nooit heeft iemand zo’n immens bloedbad onder heidenen gezien, noch ervan gehoord.’

Hoeveel kruistochten zijn er geweest?

Er is onder geschiedkundigen geen overeenstemming over het aantal kruistochten dat er zijn geweest. Hierbij wordt vooral de vraag gesteld welke militaire onderneming wel of niet als kruistocht gemarkeerd mogen worden. Het hoogste aantal dat wordt genoemd is 9. In onderstaande lijst lees je wanneer deze kruistochten plaatsvonden:

  • Eerste Kruistocht: 1096-1099
  • Tweede Kruistocht: 1145 – 1149
  • Derde Kruistocht: 1187 – 1192
  • Vierde Kruistocht: 1202 – 1204
  • Vijfde Kruistocht: 1213 – 1221
  • Zesde Kruistocht: 1228-1229
  • Zevende Kruistocht 1248 – 1254
  • Achtste Kruistocht: 1270
  • Negende Kruistocht: 1271-1272
Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 3 Gemiddeld: 2.7]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *