Massada in Israel, een historische burcht

Massada Israel

Fotograaf: GPO

Massada, in Israël ligt deze historische citadel op een 450 meter hoge rots in de Judese woestijn, in de buurt van de Dode Zee. Hoewel de Massadaberg geen eenvoudige leefomgeving bood diende hij in het verleden wel zeer goed als vestiging of schuilplaats. Niet voor niets is de naam Massada afgeleid van het Hebreeuwse woord Metsuda, dit betekent ‘schuilplaats’ of ‘vesting’. Dit Hebreeuwse woord komt ook voor in de bijbel in het boek Samuël (1 Samuël 22). Hier wordt het door de Nederlandse Statenvertaling vertaald met ‘vesting’. De belangrijkste bron voor historische informatie rondom Massada is Flavius Josephus, een Romeins-Joodse geschiedschrijver met een priesterlijke en koninklijke achtergrond.

Geschiedenis van Massada

De Hasmoneese koning Jannaeus (103 v.Chr. tot 76 v.Chr.) wordt genoemd als de eerste heerser die Massada  gebruikte om een fort te bouwen. Koning Herodes was echter de koning die Massada echt aanzien gaf. Hij was in gevaar en gebruikte Massada als verblijfplaats. Tussen 40 v.Chr. en 4 v.Chr. liet hij een paleis bouwen en breidde hij de burcht meer en meer uit om zijn veiligheid te vergroten. Hij voelde zich bedreigd door Joodse opstandelingen en gebruikte Massada meer dan eens als toevluchtsoord.

Laatste standplaats – de Massada Mythe

Massada was vroeger een bijna onneembare vestiging. Het staat bekend als de laatste vestiging die door de Romeinen werd ingenomen tijdens de Joodse Oorlog. Deze oorlog vond plaats van 66 na Chr. Tot 70 na Chr. in Judea en Galilea. Joodse rebellen kwamen onder aanvoering van de Zeloten in opstand tegen het Romeinse rijk. Toen in deze oorlog Jeruzalem viel en de tempel werd verwoest was de oorlog in principe over. Maar de Joodse opstand werd pas echt beëindigd toen Massada viel. Hierover bestaat een beroemd verhaal.

De val van Massada

De opstandelingen vluchtten aan het eind van de oorlog naar Massada, hier verrasten zij een garnizoen van de Romeinen en veroverden de burcht. Zij troffen voorraadschuren en prachtige bouwwerken aan. De rots werd belegerd door het Romeinse legeronderdeel Legio X Fretensis. Volgens Josephus zijn schrift vonden de Romeinen dode lichamen van hun tegenstanders toen zij Massada in 73 na Chr. veroverden. De overgebleven Joden die door de belegering uitgehongerd werden zouden massaal zelfmoord hebben gepleegd. Zij weigerden na een lange belegering om zich over te geven en wilden niet als slaven leven. Dit zou hebben geleid tot de zelfmoordactie die als heroïsche daad wordt beschouwd en ook wel de Massada Mythe wordt genoemd. Eerst staken de mannen hun vrouwen en kinderen dood. Er zou niet één man zijn geweest die hier niet de moed voor had. Vervolgens lieten ze het lot 10 man verkiezen die de overige mannen moesten doden. Deze mannen legden zich neer naast hun vrouw en kinderen en werden ook vermoord. De laatste 10 mannen lieten wederom één persoon de andere mannen doodsteken, deze persoon werd ook bepaald door middel van het lot.  De overgebleven man stak het paleis in brand en reeg zichzelf vervolgens aan het zwaard.
De volgende morgen vielen de Romeinen aan. Zij troffen twee vrouwen en vijf kinderen aan die niet mee wilden doen aan de zelfmoordactie en zichzelf hadden verstopt. Zij hoorden wat er gebeurd was en beseften zich dat ze een roemloze overwinning hadden behaald.
Wetenschappers zijn het er niet over eens of het daadwerkelijk de allerlaatste plaats in het land was die in handen van de Romeinen viel. In de Talmoed, één van de belangrijkste boeken binnen het jodendom, wordt niet geschreven over het verzet bij Massada. Maar gezien de ligging is het wel aannemelijk dat het ten minste één van de laatste plaatsen was die in handen van de Romeinen viel.

Toeristische trekpleister

Massada is vandaag de dag een toeristische trekpleister geworden. Toeristen kunnen Massada per kabelbaan bezoeken. De tocht duurt dan slechts enkele minuten. Toch is het ook nog steeds mogelijk om de berg via een oud bergpad te beklimmen, deze tocht duurt aanzienlijk langer. Dit pad wordt al beschreven door Josephus.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 0 Gemiddeld: 0]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *