Wat zijn de meest gebruikte drugs in Nederland?

Al duizenden jaren lang gebruiken mensen verschillende drugssoorten om in een andere weedsmokebewustzijnstoestand te raken. Ondanks het soepele drugsbeleid in Nederland wordt er in Nederland relatief weinig drugs gebruikt in vergelijking met andere landen. Maar welke drugssoorten zijn in Nederland het meest populair?

Wat zijn de 5 meest gebruikte drugssoorten in Nederland?

5. Cocaïne

Tussen de 0,5 en 1% van de Nederlanders gebruikt regelmatig cocaïne. Cocaïne is een wit poeder dat gemaakt wordt cocainevan de cocaplant die voornamelijk in Zuid-Amerika voorkomt. Vanuit Zuid-Amerika wordt cocaïne de hele wereld over verscheept. Cocaïne dient bij gebruik opgesnoven te worden en zorgt voor een zelfverzekerd, opgewekt en energiek gevoel. De effecten van cocaïne duren echter niet lang waardoor de gebruiker de drang krijgt om al snel meer te nemen. Cocaïne is een zeer verslavende hard-drugs. Cocaïne is ook verkrijgbaar in de rookbare vorm. Dit noemt met ‘basecoke’. Deze vorm van cocaïne is nog vele malen verslavender dan de snuifbare vorm.

4. XTC

xtc1,2% van de Nederlandse bevolking gebruikt weleens XTC. XTC is een harddrug in pilvorm en staat bekend als een echte ‘partydrug’ omdat het vaak op feesten en festivals gebruikt wordt. XTC geeft de gebruiker net als cocaïne een opgewekt en energiek gevoel, maar het effect kan enkele uren duren voordat deze is uitgewerkt. Ook krijgt de gebruiker een sterker gevoel van intimiteit en krijgt hij of zij daardoor de drang om dichtbij andere mensen te zijn (vaak ook lichamelijk).

3. Cannabis

cannabis

Cannabis wordt door 5,5% van de Nederlanders regelmatig gebruikt. Door het Nederlandse gedoogbeleid is cannabis gewoon te koop in de winkels (lees: coffeeshops). Cannabis is verkrijgbaar in twee vormen: Wiet en hasj. Beide vormen dienen bij gebruik gerookt te worden in een ‘joint’. Cannabis versterkt de gevoelens van de gebruiker, zowel de positieve als de negatieve. Het geeft de gebruiker een ontspannen en lacherig gevoel.

2. Nicotine

sigaretsTussen de 25 en 30% van de Nederlanders rookt sigaretten. Hierin zit de drug nicotine die zeer verslavend is. Het roken van een sigaret geeft de gebruiker een ontspannen gevoel. Ook kan het het concentratievermogen verhogen.

1. Alcohol

De populairste drug van Nederland (en van de wereld) is alcohol. Deze drug wordt door ongeveer 80% van de Nederlanders gebruikt. Alcohol wordt zowel thuis gebruikt als op feestjes. Na het drinken van alcohol wordt de gebruiker spraakzamer en zelfverzekerder. Echter, er zijn ook veel mensen verslaafd aan alcohol. Vaak zonder dat zij er zelf bewust van zijn.

beer

 

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 3 Gemiddeld: 2.3]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *