Mind-engineering: Werken aan een gezonde geest
Bij mind-engineering (Nederlands: sleutelen aan je geest) willen we onze denkpatronen beïnvloeden en veranderen, zodat onze gedachten ons behulpzaam worden, in plaats van ons in de weg staan. We willen voornamelijk positieve gedachten in ons denkpatroon ‘sleutelen’, zodat we onze gewenste doelen kunnen bereiken en ons goed voelen. Negatieve gedachten maken ons ongelukkig en belemmeren ons in het behalen van onze doelen. We moeten de gedachten ‘ik kan het niet’, ‘ik ben niet goed genoeg’ en ‘ik heb een rotleven’, veranderen in ‘ik weet dat ik het kan’, ‘ik heb alle kwaliteiten die ik nodig heb om mijn doelen te behalen’ en ‘ik heb een goed leven’.
De eerste stap die je moet maken als je je denkpatronen wilt veranderen is te beseffen dat dit mogelijk is en de keuze maken om dit te doen. De tweede stap die je moet maken is om je brein/geest te vullen met gedachten die ervoor zorgen dat jij de mindset ontwikkelt die je nodig hebt om een rijk en voldoenend leven te leiden.
Nu dan de vraag: hoe verander je je denkpatronen?
Mind-engineering: het veranderen van denkpatronen
Het veranderen van je denkpatronen is eenvoudiger dan dat je in eerste instantie zou denken (vaak omdat je gewend bent te belemmerend te denken). Het vergt echter wel toewijding en discipline.
Het is hierin dus belangrijk dat JIJ bepaalt wat JIJ denkt. Jij moet dus kiezen welke gedachten in jouw denkpatronen komen. En hoewel er vaak gedachten door je hoofd gaan die je niet kunt tegenhouden, kun je wel bepalen wat jij er vervolgens mee doet. We willen: positieve en behulpzame gedachten. We willen niet: negatieve en belemmerende gedachten.
Je kunt hier een grote invloed op uitoefenen door op de hieronder beschreven wijze je dag te beginnen met een ochtendritueel en je dag te eindigen met een avondritueel.
Ochtendritueel
Veel mensen worden wakker met de gedachten: ‘Ik heb geen zin om op te staan’, ‘ik heb geen zin om te werken’, ‘het is koud’, enzovoorts, enzovoorts. Feit is, dat je gedachten je emoties bepalen. Word jij dus wakker met negatieve gedachten, dan zal je als gevolg daarvan niet goed gaan voelen. Het mooie hiervan is, dat dit betekent dat het ook omgekeerd zo werkt. Word jij wakker met positieve gedachten, dan zal je je als gevolg daarvan goed voelen in de ochtend en waarschijnlijk ook de rest van de dag. Een goede start is veel bepalend voor de rest van de dag.
Zoals eerder gezegd is de keuze die je moet maken aan jou: begin de dag met positieve gedachten! Doe daarvoor het volgende:
- Ga rechtop zitten in bed, eventueel met je rug tegen de muur, of op de bedrand.
- Doe nu een aantal goede diepe ademhalingen achter elkaar. Adem diep in door je neus, over je buik, en adem goed uit door je mond. Doe dit minimaal 10 keer. Hierdoor ontspan je je lichaam en geest, waardoor je beter in staat bent je aandacht te richten op dingen die je wilt. (Zie hier een artikel over ademhalingsoefeningen)
- Als je eenmaal klaar bent met de hierboven beschreven ademhalingsoefening, blijf je rustig doorademen, maar niet te diep.
- Vervolgens ga je visualiseren. Visualiseer je ideale leven. Probeer te voelen wat je echt gelukkig zou maken. Visualiseer je in deze ideale situatie. Hoe ziet die situatie eruit? Wie heb je om je heen? Hoe voel je je in zo’n ideale situatie? Neem hier ongeveer 10 minuten de tijd voor.
- Na die 10 minuten open je je ogen en zeg je vijf keer tegen jezelf: ‘Ik voel me goed!’ Probeer dit met volle overtuiging tegen jezelf te zeggen.
Je zult merken dat je met een ochtendritueel zoals hierboven beschreven het gevoel waarmee je de dag begint een stuk positiever is. De positieve gedachten die je zelf gevisualiseerd wekken positieve gevoelens op. Hierop reageert de chemische balans in je lichaam met zogeheten geluksstofjes, waardoor je je beter gaat voelen.
Avondritueel
Nu willen we dat je ook met positieve gedachten naar bed gaat. Een goede manier om dit te doen is om een positiviteitsdagboek bij te houden.
- Zorg dat je een pen hebt en een schriftje of boekje, waar je in kunt schrijven.
- Voordat je in bed stapt en het licht uitdoet, schrijf je vijf positieve dingen op, die je die dag hebt meegemaakt. Als je er meer weet op te schrijven, moet je dat natuurlijk doen!
Op sommige dagen lijkt het misschien lastig om iets positiefs op te schrijven, maar in iedere dag zit wel iets positiefs. Misschien was je je er alleen niet bewust van. Scheen de zon even lekker op je gezicht? Smaakte een maaltijd heel lekker? Moest je lachen om een grap van een collega? Het maakt niet uit hoe klein het positieve is dat je opschrijft. De bedoeling is dat je bewust wordt van alle positiviteit in je leven. Naarmate je je verder bent in je positiviteitsdagboek, zul je merken dat je meer positieve dingen weet je benoemen. - Nadat je klaar bent met je positiviteitsdagboek ga je op bed liggen en sluit je de dag af met een slaapmeditatie. Hierdoor komen je lichaam en geest tot rust en val je heerlijk in slaap. Een goede nachtrust is belangrijk voor een gezond lichaam en een gezonde geest. De volgende ochtend zal je je daardoor een stuk beter voelen.
Je zal je na het regelmatig doen van deze rituelen/oefeningen ook beseffen dat je ook op andere momenten van de dag een positieve oefening zou kunnen doen. Probeer het maar. Experimenteer ook met de dingen je je visualiseert en de positieve gedachten die je tegen jezelf zegt.
Mind-engineering: sleutelen aan je geest
De hierboven genoemde oefeningen zijn van grote invloed op je denkpatronen. Wellicht had je normaal de tijd die je in deze oefeningen hebt gestoken, besteed aan negatief denken. Nu vervang je dus een deel van je negatieve gedachten door positieve gedachten. Een bepaalde percentage van je denkpatroon is nu dus positief en behulpzaam geworden. Weg met die gedachten die je alleen maar slecht over jezelf en je leven laten voelen!
Doordat je een positievere gedachtegang ontwikkelt zal je ook positiever tegen obstakels en uitdagingen aan gaan kijken. Een ieder mens maakt pijn en verdriet mee, maar door voor een positief leven te kiezen zal je de moeilijkheden in je leven makkelijker kunnen accepteren. Vaak zorgen moeilijke perioden er juist voor dat je jezelf goed leert kennen en dat je als een beter mens eruit komt!
Recente reacties