Nostradamus en zijn voorspellingen: Feit of fictie?

Michel de Nostredame, beter bekend als Nostradamus, was een Franse apotheker die leefde van 1503 tot 1566 na Chr. Hij staat bekend als de grootste voorspeller aller tijden. 

Nostradamus de voorspeller

Nostradamus, volgens vele een groot voorspeller, op portret vastgelegd door zijn zoon.

Veel mensen geloven dat Nostradamus grote gebeurtenissen voorspeld heeft. Deze voorspellingen publiceerde hij tusen 1555 en 1558 in zijn werk ‘De Profetieën’.

Voorspellingen

Hier onder staan enkele van zijn voorspellingen:

Voorspelling Nostradamus:
Beesten zullen uitzinnig van honger rivieren overzwemmen: Het grootste deel van het gebied zal tegen de Hister zijn, de grote zal zorgen dat het in een ijzeren kooi gesleept wordt, als het Duitse kind niets waarneemt.  

Hiermee zou volgens velen de komst van Hitler voorspeld zijn.  ‘De Hister’ en ‘het Duitse kind’ slaan uiteraard op ‘Hitler’ waar het grootste deel van het gebied (van de wereld) tegen zal zijn.

Bundesarchiv Bild 101I-808-1238-05, Berlin, Reichstagssitzung, Rede Adolf Hitler

Hitler spreekt op “der Reichstag”, 4 mei, 1941. Bron afbeelding: Bundesarchiv, Bild 101I-808-1238-05 / CC-BY-SA [CC BY-SA 3.0 de], via Wikimedia Commons


Voorspelling Nostradamus:
In het jaar 1999, in de zevende (sept, september) maand. Uit de hemel zal een grote koning van verschrikking komen.  
Hiermee zouden de aanslagen op 11 september 2001 voorspeld zijn. De ‘zevende’ ,ook wel ‘sept’ in het Frans,  zou slaan op september. Op 11 september 2001 zijn 2 vliegtuigen het World Trade Center in New York in gevlogen. Volgens mensen die Nostradamus geloven zou hij deze vliegtuigen omschreven hebben als ‘een grote koning van verschrikking’ die uit de hemel komt.

wtc na aanslagen

De restanten van het oude World Trade Center

Kloppen de voorspelling van Nostradamus?

Als we naar de voorspelling van Hitler kijken zien we dat er geen jaargetal of datum in genoemd wordt. Een voorspelling als deze maakt uiteenlopende interpretaties mogelijk.

Als we kijken naar de voorspelling van de aanslagen op 11 september 2001 valt gelijk op dat het jaartal dat genoemd wordt (1999) niet klopt.  Dat er iets ‘uit de hemel komt’  in de maand september ergens rond het jaar 1999 zou natuurlijk op van alles kunnen slaan.

De voorspellingen van Nostradamus zijn opgeschreven tussen 1555 en 1558 na Christus. Zijn obscure taalgebruik zorgt ervoor dat meerdere interpretaties mogelijk zijn waardoor men zijn voorspellingen aan diverse gebeurtenissen kan linken. In een periode van bijna 500 jaar is de kans groot dat er iets gebeurd dat lijkt op de omschrijvingen van de voorspellingen van Nostradamus.

Daarnaast hebben geleerden in de 17e eeuw al veel van zijn voorspellingen herkend. Nostradamus haalde delen en soms hele verzen uit veel oudere werken, teksten van klassieke dichters en kerkgeschiedenissen van 4e-eeuwse christelijke geleerden.

De voorspellingen van Nostradamus hebben door de eeuwen heen veel mensen geïntrigeerd. Veel historici hebben zich al verdiept in Nostradamus en zijn werk. Nostradamus was geen echte voorspeller, eerder een valse profeet. Hij was geen begaafde dichter maar een plagiator.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 0 Gemiddeld: 0]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *