Wat is het nut van muggen?

Het nut van muggen

Veel mensen vragen het zich af. Wat is het nut van muggen? Wanneer het weer warmer wordt neemt die veranderingen met zich mee. Ook in de insectenwereld. Een warmere temperatuur impliceert onder andere dat bijvoorbeeld mieren en wespen zich weer laten zien. Ook muggen laten zich weer gelden. Wij mensen hebben vooral last van muggen vanwege het feit dat ze prikken. Daarnaast worden veel mensen met enige regelmaat ’s nachts wakker gehouden door een mug. Hebben muggen wel nut op aarde?

Het nut van muggen

Muggen kunnen erg lastig zijn, maar ze hebben zeker wel een functie op aarde. Ze nemen namelijk een plek in in de voedselketen. Hierdoor kunnen wij als mensen eten. Eigenlijk nemen de eitjes van de vrouwtjesmug deze plek in de voedselketen in. De vrouwtjesmug legt haar eitjes in het water, daarom zijn in de buurt van water ook meer muggen Uit de eitjes groeien larven. Vissen voeden zich met deze larven. Dus muggen voorzien bepaalde vissen van voedsel.
Vissen zijn niet de enige diersoort die van muggen profiteren. Spinnen vangen en eten muggen. De spin dient ook weer als voedsel voor andere dieren. Bij de meeste insecten is dit het geval. Naast vissen en insecten zijn er nog meer dieren die zich voeden met de mug waaronder vogels zoals huismussen, koolmezen, pimpelmezen, boerenzwaluwen en gierzwaluwen. Verder zijn er ook zoogdieren die zich voeden met de mug, zoals bijvoorbeeld de vleermuis. Ook zijn er dan nog amfibieën voor wie de mug als voedsel dient. Denk aan padden, kikkers en salamanders.
Uiteindelijk voedt de mug een hoop dieren, die dienen weer als voedsel voor andere dieren en ook wij mensen nemen onze plaats in in deze voedselketen. Het nut van de mug is dus dat ze, zoals vrijwel ieder levend wezen, de voedselketen helpt in stand te houden.

Is het dan erg als de mug uitsterft?

Of het uitsterven van de mug een ramp zou betekenen, daar zijn de meningen over verdeeld. Sommige biologen zeggen dat bij het uitsterven van diersoort als de mug de voedselketen volledig uit balans raakt. Veel biologen vinden dit wel erg ver gaan. De dieren die zich voeden met een bepaald insect, in dit geval muggenlarven, zullen weer andere voedselbronnen vinden. Wel kan het zijn dat de populatie afneemt. Zijn er in Nederland geen muggen meer, dan zullen er ook minder vissen zijn en dus minder hoogwaardig voedsel voor de mens.

Het uitsterven van de mug zou dus niet met zekerheid een probleem vormen, maar zeker weten doen we het niet. Het ligt echter niet in de lijn der verwachting dat de mug op korte termijn uitsterft.

Waarom prikt een mug mensen?

Nu je weet dat muggen een plaats in de voedselketen innemen en dus ook best nuttig zijn heb je waarschijnlijk meer begrip voor het bestaan van het insect. Maar je vraagt je waarschijnlijk wel af waarom het nodig is dat muggen mensen prikken. Dit komt omdat een vrouwtjes mug bloed nodig heeft om zichzelf van voldoende energie te voorzien om eitjes te leggen. Niet alleen mensenbloed, ook bloed van dieren volstaat. Maar mensen hebben een gladde huid en zijn daarom een eenvoudig slachtoffer voor de mug. Want een mug komt niet door haar heen en heeft dus meer moeite met dieren met een vacht. De mug prikt mensen dus om zichzelf van bloed te voorzien om hun eigen soort in stand te kunnen houden.

Waarom jeukt een muggenbult?

Als een mug prikt dan injecteert de mug direct een klein beetje antistollingsmiddel. Hiermee voorkomt de mug dat het bloed in het kleine gaatje stolt. Zo kan de mug nog bloed opzuigen. Dit antistollingsmiddel veroorzaakt bij de mens een allergische reactie die jeuk veroorzaakt. Wanneer een mug veel bloed kan opzuigen wordt ook het antistollingsmiddel weer opgezogen en is de allergische reactie veel minder. Wanneer je dus een mug wegjaagt die net geprikt heeft is de kans groot dat je muggenbult groter is en meer jeukt.

Waarom zoemen muggen?

Tot slot, het zoemen van muggen. Is dit echt nodig? Waarom zoemen muggen? Het gezoem van muggen ontstaat door de beweging van hun vleugeltjes. De vorm van de vleugels speelt een grote rol bij het ontstaan van het gezoem. Het zoemgeluid heeft ook een functie en is nuttig voor de mug. Omdat muggen actief zijn in het donker kunnen zij elkaar niet goed zien. Ze zijn natuurlijk niet al te groot. Maar mannetjes muggen kunnen wel goed horen. Zij hebben borstels op hun voelsprieten die vrouwtjes niet hebben. Vrouwtjes muggen kunnen dan ook niet zo goed horen. Mannetjes muggen gaan op het gezoem van de vrouwtjes mug af om voort te planten.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 11 Gemiddeld: 4.4]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *