Ontbossing: Wat zijn de gevolgen?
De natuur lijdt onder ontbossing. Per jaar verdwijnt een gebied van bijna 9 miljoen hectare natuurlijk bos. Dat is ruim twee keer zo groot als Nederland. De bomen worden gekapt voor papier, sojateelt, palmolie en mijnbouw. Daarnaast verdwijnt een groot deel door illegale houtkap wat in strijd is met de nationale wetgeving en er geen controle is op de houtkap en de gevolgen niet te overzien zijn
Ontbossing: Wat zijn de gevolgen?
Door ontbossing worden gehele ecosystemen ontregeld. Doordat bomen verdwijnen zijn er geen wortels meer die het regenwater vast kunnen houden waardoor de vruchtbare bovenlaag van de grond wegspoelt. Hierdoor verdwijnen planten- en diersoorten en blijft er uiteindelijk een kaal en onvruchtbaar landschap over. Daarnaast neemt de hoeveelheid neerslag af omdat het water te snel wegstroomt waardoor er minder water te verdampen is. Hierdoor kan verwoestijning ontstaan.
Uitstervende diersoorten
Wereldwijd worden leefgebieden van diverse diersoorten steeds kleiner waardoor de dieren uitsterven. Dieren die bedreigd worden door ontbossing zijn bijvoorbeeld olifanten, apen en tijgers.
Zuurstof
Bomen maken zuurstof aan en dat is voor de mens erg belangrijk. Zonder bomen kunnen mensen en dieren niet overleven. Nog een goede reden om zuinig met onze bomen om te gaan.
Strijd tegen ontbossing?
Organisaties zoals Greenpeace en WNF strijden voor een beter behoud van natuurlijke bossen. Bossen moeten beschermd worden en landen minder afhankelijk van de houtkap in natuurlijke bossen.
Recente reacties