Pablo Escobar

Pablo-Escobar

Foto: thierry ehrmann

Op het moment van dit schrijven is de Netflix-serie over het leven van Pablo Escobar genaamd Narcos extreem populair. En terecht want de serie over de bekende drugsbaron is het kijken waard. Bij veel mensen doet de naam Pablo Escobar wel een belletje rinkelen. Dat hij een drugsbaron was weten de meesten ook wel. Maar hoe onwerkelijk de reis is die hij heeft afgelegd, hoeveel bloed hij aan zijn handen had, hoe groot zijn drugsimperium was en hoe krankzinnnig rijk hij was, dat beseft lang niet iedereen zich. Neem eens de tijd om dit artikel te lezen en laat je verbazen door het krankzinnige verhaal van Pablo Escobar.

De jeugd van Pablo Escobar

Pablo Escobar werd geboren op 1 december, 1949 in de stad Rionegro in Colombia. Zijn vader was Abel de Jesús Dari Escobar, een boer en zijn moeder, Hermilda Gaviria, was basisschoollerares. Hij was het derde kind in een gezin van zeven kinderen.

Als tiener begon Pablo Escobar aan zijn criminele carrière. In eerste instantie steelde hij grafstenen die hij vervolgens doorverkocht aan smokkelaars die de stenen op hun beurt weer verkochten.

Escobar was betrokken bij veel criminele activiteiten samen met Oscar Bernal Aguirre. In het begin van de jaren zeventig werkte hij als dief en bodyguard. Hij verdiende snel $100.000 door het ontvoeren van een belangrijk persoon uit Medellín, waar hij vervolgens losgeld voor vroeg. Dit lijkt een enorm bedrag maar was niets vergeleken bij het gigantische vermogen dat hij later zou opbouwen als drugsbaron. Pablo Escobar was ambitieus. Tijdens zijn jeugd had hij zich voorgenomen om op zijn 22e miljonair te zijn.

paspoort Pablo Escobar

Foto: gewitterhexer

Het cocaïne-imperium van Pablo Escobar

In 1975 begint Pablo Escobar aan zijn cocaïne-imperium. In eerste instantie voerde hij zelf vluchten uit tussen Colombia en Panama om de cocaïne vervolgens de Verenigde Staten in te smokkelen. Later zou hij beschikken over een hele vloot van vliegtuigen en helikopters.

In 1976 werd Escobar opgepakt wegens drugsbezit. Hij kocht de agenten die hem oppakten echter om zoals hij later in zijn carrière veel vaker zou doen. Hij ontwikkelde een beleid richting autoriteiten dat bekends stond als “plata o plomo” (zilver of lood). Het was simpel, de personen die hij om kon kopen kocht hij om (zilver) en de rest werd vermoord (lood, van kogels). Honderden, misschien wel duizenden, politie-agenten werden vermoord in opdracht van Pablo Escobar. Schattingen over het totaal aantal doden waar Escobar direct voor verantwoordelijk is geweest variëren van meer dan 4000 tot wel 8000.

Pablo Escobar mugshot

Foto: gewitterhexer

In de jaren ’70 richtte Pablo Escobar het beruchte Colombiaanse drugskartel op genaamd Het Medellínkartel, vernoemd naar de plaats Medellín. Tot dit kartel behoorden onder meer George Jung, José Abello Silva, Gilberto Molina, Dandeny Munoz Mosquera, José Gonzalo Rodríguez Gacha, Carlos Lehder, de broers Fabio en Jorge Luis Ochoa en uiteraard de leider Pablo Escobar zelf.

In de jaren ’80 explodeerde de vraag naar cocaïne. Per dag smokkelde het Medellínkartel van Pablo Escobar 15 ton cocaïne per dag de Verenigde Staten in. Dat was 15.000 kilo per dag. In deze periode verdiende het kartel 60 miljoen dollar per dag. In deze tijd was het kartel van Pablo Escobar verantwoordelijk voor 80% van de cocaïne die de Verenigde Staten in kwam. Er wordt wel gezegd dat hij persoonlijk verantwoordelijk was voor het feit dat Wall Street bleef draaien in die tijd. Iedereen op Wall Street zou zijn cocaïne gebruiken.

Het paradijs van Escobar

Pablo Escobar bouwde zijn eigen paradijs. Hij bezat een groot gerondgebied in het kleine Colombiaanse dorpje Puerto Triunofo. Hier bouwde hij een prachtig landhuis met uiteraard een zwembad maar ook onder meer een dierentuin met nijlpaarden, giraffen en olifanten.

De gevangenis van Pablo Escobar

Pablo Escobar was zo machtig dat toen hij zichzelf in 1991 overgaf aan de Colombiaanse autoriteiten hij terecht kwam in een zeer luxe gevangenis, La Catedral. Hij was persoonlijk betrokken bij het ontwerp van deze gevangenis. Vanuit deze ‘gevangenis’ zette hij zijn drugsimperium voort. Hij ontving gasten en had onder andere zijn eigen voetbalveld.

Zijn dood

Pablo Escobar kwam op 2 december 1993 om het leven tijdens een vuurgevecht met de Colombiaanse politie. De wond die hem fataal was geworden zat recht boven zijn oor. Hij vertelde zijn broer ooit dat hij zichzelf daar door het hoofd zou schieten als hij ooit in een hoek gedreven werd. De waarheid zal men nooit weten.

Pablo escobar dood

Na de dood van Pablo Escobar viel het Medellínkartel uiteen. Veel van de leiders waren vermoord of zaten gevangen en het kartel verloor zijn invloed.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 3 Gemiddeld: 4.3]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *