Poetin, zijn leven en zijn carrière

poetinpoetin

Vladimir Poetin (Foto: Kremlin.ru)

De Russische president Vladimir Poetin komt vaak voorbij in het nieuws. Met de huidige oorlog in Syrië laat Poetin de spierballen van Rusland zien en bestrijdt hij de tegenstanders van zijn bondgenoot Assad. Poetin is inmiddels al een aantal jaren aan de macht in Rusland. Hoe is hij aan de macht gekomen en hoe zag zijn leven eruit voordat hij de politiek inging? Hier vertellen wij je in het kort hoe zijn leven eruit zag.

Poetins jonge jaren

Vladimir Poetin werd geboren op 17 oktober 1952 in Leningrad, het huidige Sint Petersburg. Vladimir groeide op in armoede en woonde met zijn familie en 2 andere families samen in 1 appartement in Leningrad. Leningrad was in deze periode nog in heropbouw van de verwoesting door de Duitse belegering van de stad in de Tweede Wereldoorlog. Vladimirs moeder overleefde deze belegering, waarbij ongeveer 1 miljoen burgers stierven door geweld, honger en kou, inclusief Vladimirs oudere broer. Vader diende op Sovjet-onderzeeërs en raakte gewond in de Tweede Wereldoorlog. Later werkte Poetins vader voor de NKVD, de binnenlandse veiligheidsdienst van de Sovjet-Unie. Poetins opa werkte als kok voor de Russische leiders Lenin en Stalin. Poetin kreeg al op jonge leeftijd een passie voor vechtsporten. Hij begon met sambo, een Russische vechtsport die worstelen en karate combineert. Later begon Poetin met Judo, Taekwando en Kyokoshinkai. Al deze vechtsporten heeft Poetin op hoog niveau beoefend.

Poetin en zijn moeder in 1958 (Foto: Kremlin.ru)

Poetin en zijn moeder in 1958 (Foto: Kremlin.ru)

Poetin in de Russische geheime dienst

poetinkgb

Poetin in KGB-uniform. (Foto: Kremlin.ru)

Beïnvloed door boeken en films begon Poetin een interesse te krijgen voor de wereld van de spionnen en inlichtingendiensten. Na een studie rechten aan de universiteit van Leningrad, die hij in 1975 afrondde, ging hij werken voor de KGB, de Russische geheime dienst. Het was ook rond deze tijd dat Poetin zijn inmiddels ex-vrouw, Ljoedmila, trouwde. Poetin werd van 1985 tot 1990 in Dresden, in het voormalige Oost-Duitsland, gestationeerd om inlichtingen in te winnen over het Westen. Poetin maakte de val van de Berlijnse muur in 1989 mee toen hij in Oost-Duitsland zat. De val van de muur en de val van de Sovjet-Unie in 1991 ervoer Poetin als een verlies.

De politieke carrière van Poetin

Poetin ging de politiek in. Hij begon te werken voor de burgemeester van Sint Petersburg (dat voor 1991 nog Leningrad heette) als hoofd van het Comité Externe Betrekkingen. Van juli 1998 tot augustus 1999 was Poetin het hoofd van de FSB, de opvolger van de KGB. Poetin werd gewaardeerd voor zijn werk bij FSB voor het moderniseren van de inlichtingendienst zodat deze nieuwe bedreigingen zoals terrorisme aankon.

Hierna werd Poetin premier in de regering van Boris Jeltsin. Na het aftreden van Boris Jeltsin in december 1999, won Poetin in maart 2000 de verkiezingen en werd hij president van Rusland. In 2004 werd hij herkozen. Poetin stelde zijn rechterhand, Dmitri Medvedev, aan als zijn vicepremier. Medvedev werd in 2008 president van Rusland, waarna in 2012 Poetin weer officieel president werd.

Poetinmedvedev

Poetin en Medvedev (Foto: Kremlin.ru)

Na de val van de Sovjet-Unie was er een kleine groep Russische oligarchen die de rijkdom en macht in Rusland veroverde. Deze oligarchen verkochten voor een habbekrats een aantal Russische bedrijven. Toen Poetin aan de macht kwam stelde hij orde op zaken. Poetin zette deze oligarchen achter de tralies vanwege belastingontduiking en corruptie. Een hoop bedrijven kwamen weer in handen van de Russische overheid. Poetin is in Rusland uitermate populair. 87% van de Russische bevolking juicht hun president toe.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 7 Gemiddeld: 3.6]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *