Scherven brengen geluk
We hebben allemaal wel eens gehoord van het bijgeloof dat scherven geluk brengen. Het is nog niet aangetoond of dit ook daadwerkelijk het geval is. Maar waar komt dit bijgeloof vandaan? En waar komt het bijgeloof vandaan dat gebroken spiegel ongeluk brengen?
Scherven brengen geluk
Als je glas in de glasbak gooit is dat hoorbaar aan het einde van de straat. In verschillende culturen werd vroeger al met het gooien en breken van glas lawaai gemaakt om de boze geesten weg te jagen. In het Romeinse rijk was glas kostbaarder dan goud. Door glas op feestjes te breken lieten mensen zien dat ze welvarend genoeg waren om een kostbaar bezit als glas te kunnen breken. In veel culturen wordt dit op feestjes of ceremonies bij wijze van traditie nog steeds gedaan.
Vandaag de dag nog gooit men in Griekenland borden kapot op bruiloften of andere feesten. Deze traditie vind zijn oorsprong ook in de Oudheid, toen dit werd gedaan om de boze geesten weg te jagen of de welvarendheid te laten zien. In 1969 werd in Griekenland het kapot gooien van borden op feesten verboden door de Griekse dictator Georgios Papadopoulos. De traditie zou te gevaarlijk zijn vanwege de rondvliegende scherven. Op besloten feestjes worden nog wel vaak borden kapot gegooid.
Op Joodse bruiloften wordt een glas in een doek gewikkeld en kapot getrapt door de bruidegom, waarbij ‘Mazzeltof!’ geroepen wordt. Mazzeltof betekent ‘goed geluk’ of ‘geluk gewenst’. Met het breken van het glas wordt stil gestaan bij het verdriet van de vernietiging van de Joodse tempel en de daaropvolgende diaspora, zoals beschreven staat in de Tenach. Het breken van het glas zou ook de breekbaarheid van het huwelijk dat nooit verbroken dient te worden symboliseren.
Gebroken spiegels brengen ongeluk
Volgens bijgeloof zouden glasscherven geluk brengen, maar gebroken spiegels ongeluk. Dit bijgeloof stamt ook uit de Romeinse tijd. Een spiegel zou niet alleen het uiterlijk van de mens weerkaatsen, maar ook de ziel. Als de spiegel zou breken, dan zou ook de ziel breken. Vaak wordt er gezegd dat het breken van een spiegel voor zeven jaren ongeluk zorgt. Het getal zeven is een belangrijk getal in veel culturen en religies, zoals in Griekse numerologie of in het christendom, maar de Romeinen veronderstelde dat het lichaam elke zeven jaar vernieuwde. Na zeven jaren zou het ongeluk dat de gebroken spiegel veroorzaakt had dan ook zijn uitgewerkt. Vernieuwde de ziel dan ook elke zeven jaar?
er zitten ook veel waarheden in deze oude geloven.jammer genoeg wordt hier in nederland altijd lacherig gedaan over deze dingen.maar dat komt omdat ons geleerd is hier niet in te mogen geloven,waardoor ze ook de openheid en spontaniteit weghalen en mensen laten voelen dat ze gek zijn.maar misschien zijn de mensen zelf wel gek.ik haat die hokjesgeest.laat een iede3r in zijn waarde.