De Sentinelezen, het meest geïsoleerde volk op aarde

Er leven duizenden verschillende volkeren op de wereld. Een aantal daarvan hebben zich doelbewust geïsoleerd van de rest van de wereld. De Sentinelezen zijn zo’n volk.

De Sentinelezen wonen op Noord-Sentineleiland, gelegen in de Golf van Bengalen, het noordoostelijk deel van de Indische Oceaan. De Sentinelezen zijn een inheems volk dat elk contact met buitenstaanders afwijst en ze verdedigen hun eiland tegen een ieder die het eiland probeert te benaderen.

sentinelezennasafoto

Noord-Sentineleiland

Noord-Sentineleiland is 72 km² groot. Het is moeilijk te schatten hoeveel Sentinelezen op het eiland wonen, omdat de stam geen Indiase ambtenaren toelaat om op het eiland een volkstelling te doen. De laatste telling die gedaan is door de Indiase overheid is in 2001 van een afstand gedaan. Toen werden er 39 inwoners geteld. Echter, het totale aantal Sentinelezen op het eiland wordt geschat tussen de 40 en 500 personen.

sentinelezen1

Sentinelezen die hun eiland verdedigen tegen buitenstaanders. (Bron: Wikimedia)

Wij weten weinig van de cultuur van de Sentinelezen. Alle onderzoeken naar hun cultuur zijn vanaf een veilige afstand gedaan. Voor zover bekend is zijn de Sentinelezen veelal jager-verzamelaars. Ze leven van jagen, vissen en het verzamelen van planten en zaden. Er is geen bewijs gevonden dat de Sentinelezen een agriculturele samenleving hebben.

Vanwege hun langdurige isolement is de cultuur van de Sentinelezen vrij van invloeden van andere culturen. Naar schatting leven de Sentinelezen al rond de 60.000 jaar op het eiland.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 5 Gemiddeld: 3]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *