Slaapproblemen: oorzaken en oplossingen

slaapproblemen

Kan je moeilijk in slaap komen en slaap je slecht en onrustig? Heb je problemen met een nacht goed doorslapen? Wil je weten wat je kunt doen tegen slaapproblemen? Je bent zeker niet de enige. Zo’n 40 procent van de bevolking heeft last van slaapproblemen. Slaap is ontzettend belangrijk voor je mentale rust en je fysieke herstel en daarom is het belangrijk dat je iedere dag aan voldoende slaap toekomt. Langdurig een slechte nachtrust hebben kan resulteren in allerlei ziekten, waaronder kanker, diabetes, maar ook depressie en dementie. 

Wij zetten een aantal oorzaken van slaapproblemen voor je op een rij en vertellen je wat je kunt doen om je slaapproblemen op te lossen. 

Bekijk direct: Oorzaken slaapproblemen

Bekijk direct: Oplossingen slaapproblemen

Oorzaken slaapproblemen

De meeste slaapproblemen ontstaan als gevolg van een slechte levensstijl. Hieronder beschrijven we een aantal punten die van invloed zijn op onze nachtrust.

Zonlicht en dag- en nachtritme 

Doordat wij in de moderne samenleving een groot deel van de dag binnen zijn, zoals in school, op kantoor, of thuis, nemen wij vaak niet genoeg zonlicht op. Dit heeft niet allerlei gevolgen voor onze gezondheid op de lange termijn, maar op de korte termijn beïnvloed het ook ons dag- en nachtritme, waardoor het de nachtrust negatief beïnvloed. 

Kunstmatig licht in de avonduren

Een groot deel van de mensen besteedt zijn avonduren achter een scherm, bijvoorbeeld achter de laptop, of telefoon, of achter de televisie. Het kunstmatige licht wat wij in de late uren voor het slapen gaan binnen krijgen zorgt voor een verstoring van onze nachtrust. omdat onze hersenen een verkeerd signaal binnenkrijgen. 

Slechte voeding, alcohol en cafeïne

Veel mensen nemen ’s avonds, en vaak ook vlak voor het slapen gaan, nog wat te eten, of nemen een glas met alcohol of een cafeïne-houdende drank, zoals koffie en bepaalde theeën. De voeding die ’s avonds gegeten wordt is vaak slecht, maar ook bij het te dichtbij het slapen gaan innemen van voeding zorgt voor een onrustige spijsvertering en daarmee ook voor een onrustige nacht. 

Stress

Veel mensen kampen met stress. De oorzaken van stress kunnen erg uiteenlopen, maar stress kan ontstaan door een verkeerde dag- en nachtritme, te veel prikkels (zowel geestelijk als lichamelijk) van beeldschermen en slechte voeding. Daarnaast zijn natuurlijk onrustige denkpatronen een grote oorzaak van stress. Door stress ga je piekeren en ga je verkeerd ademhalen, namelijk te vluchtig en te hoog door je longen. Hierdoor ben je zowel mentaal als fysiek meer gespannen en onrustiger en slaap je als gevolg daarvan minder goed. 

Oplossingen voor slaapproblemen

De drie grootste oorzaken voor slaapproblemen zijn daarom het dag- en nachtritme, het kunstmatige licht van beeldschermen, slechte voeding en stress. Om slaapproblemen op te lossen kun je gebruik maken van onderstaande adviezen.

1. Goed dag en nachtritme

Te zorgen voor een goed dag- en nachtritme. Zorg voor voldoende daglicht, ga op tijd naar bed en sta op tijd op. Gemiddeld moet een mens zo’n 8 tot 10 uur slaap per nacht hebben, afhankelijk van de hoeveelheid dagelijkse beweging.

2. Eet geen maaltijden voor het slapen gaan

Zorg dat je zeker drie uur voor het slapen gaan niets meer gegeten hebt. Zorg daarnaast voor een gezond eetpatroon.

3. Drink ’s avonds geen alcohol of cafeïne-houdende dranken. 

4. Leg ’s avonds voor het slapen gaan de beeldschermen aan de kant.

Ga ’s avonds niet achter de televisie of laptop zitten en neem geen telefoon mee in bed.

5. Verminder je stress door alle hierboven genoemde punten toe te passen en dagelijks te mediteren, of ademhalingsoefeningen te doen.

Door te mediteren zal je rustiger in je hoofd worden. Door regelmatig ademhalingsoefeningen te doen en goed te leren ademhalen zal je lichaam  zijn natuurlijke balans weten te vinden en daardoor meer ontspannen worden, met als resultaat dat je stress langzaam zal verdwijnen.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 3 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *