Softdrugs en het Nederlandse gedoogbeleid: Hoe werkt dat nou?

Nederland staat bekend als het land waar het gebruik van softdrugs legaal is. Hasj, wiet en andere softdrugs worden gedoogd. In Nederland handhaaft men een gedoogbeleid. Wat is het Nederlandse gedoogbeleid precies? We leggen het je uit in dit artikel.

Het Nederlandse gedoogbeleid

Het Nederlandse gedoogbeleid houdt in dat men een kleine hoeveelheid cannabis op zak mag hebben zonder daarvoor vervolgd te kunnen worden. Het telen van hennepplanten is verboden, ook al word je niet vervolgd als je 5 planten of minder in je bezit hebt. Wel is het ten strengste verboden om een lamp boven je plant te hangen die het groeiproces bevordert. Gemiddeld wordt er uit een Nederlandse binnenplant zonder lamp tussen de 20 en 50 gram cannabis gehaald. Dit zou dus betekenen dat je met goed geluk zo’n 250 gram cannabis hebt om te kunnen verkopen aan de coffeeshop.

Verkoop cannabis

110320 Gevel coffeeshop Upper 10 Kattendiep Groningen NL

Het probleem is echter, de enigen die cannabis mogen verkopen zijn coffeeshops en zij mogen niet meer verkopen dan de maximale toegestane hoeveelheid die men bij zich mag dragen, namelijk 5 gram. Om het nog onbegrijpelijker te maken vermelden we erbij dat, mocht hij dit echt willen, een politieagent buiten bij de ingang van de coffeeshop kan wachten tot er een klant naar buiten komt, om vervolgens zijn cannabis te moeten inleveren bij de agent. Ook het bezitten van cannabis is namelijk strafbaar, ook al wordt je bij het bezitten van maximaal 5 gram niet vervolgd.

Dus samenvattend: Alleen coffeeshops mogen cannabis verkopen zolang het maximaal 5 gram per klant is. Voor de rest kijkt de overheid de andere kant op. Zolang je de cannabis maar binnenshuis oprookt, of in een coffeeshop waar het nog toegestaan is om te roken.

 

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 1 Gemiddeld: 1]

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. walter schreef:

  De opiumwet spreekt over tot 30 gram.
  De wetmakers keken naar Nevada waar een Ounce de limiet was (een kleine 29 gram)
  De shop Sensismile verkocht dan ook 30 grams zakken met weed.
  Die 5 gram is onzin.
  Kom maar op met de opiumwet en laat me die 5 gram zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *