Stamt de mens af van de aap?

Veel mensen denken dat de evolutietheorie stelt dat wij van apen afstammen. Dit is onjuist. De mensaapchimpansee2evolutietheorie is slechts de natuurwetenschappelijke verklaring voor de evolutie van de organismen op Aarde, waarvan de erfelijke eigenschappen in de loop van generaties veranderen als gevolg van genetische variatie, voortplanting en natuurlijke selectie. Door te kijken naar de evolutie van soorten kunnen we vaststellen of de mensen van apen afstammen, mits er genoeg bewijsmateriaal wordt gevonden.

Stamt de mens af van de aap?

Er zijn inmiddels een hoop overblijfselen gevonden van onze voorouders, waaronder botten van honderdduizenden en zelfs miljoenen jaren oud. Door deze skeletten naast elkaar te leggen en DNA-onderzoek toe te passen kunnen we zien hoe de evolutie van onze voorouders eruit zag, al  zijn nog niet alle puzzelstukjes van de menselijke evolutie gevonden.

DNA-onderzoek

Als we met dit onderzoek terug in de evolutie kijken kunnen we zien dat mensen niet van apen afstammen. Wel delen we een gemeenschappelijke voorouder.  Ons DNA komt namelijk 99% overeen met het DNA van een chimpansee (en 97% overeen met het DNA van een gorilla). De mensapen zijn dus onze neven.

mensaapchimansee

Afsplitsing van onze voorouder

Het onderzoek naar de ontwikkeling van de skeletten van onze voorouders laat zien dat onze voorouders miljoenen jaren geleden door een aantal natuurlijke factoren steeds minder in de bomen te vinden waren en meer op de grond ging lopen. Deze afsplitsing is een proces van miljoenen jaren geweest. Onze ‘nieuwe’ voorouders gingen rechterop lopen en onze hersencapaciteit groeide sneller dan die van onze neven.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 3 Gemiddeld: 2.7]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *