Wat is taoïsme en wat is de Tao te Ching?

Het taoïsme (spreek uit daoïsme) is naast het confucianisme een van de twee grote Chinese levensfilosofieën. Tao (dao) kan ruwweg vertaald worden als ‘de Weg’, maar betekent ook in het Chinees ‘spreken’ (hierdoor wordt het weleens onjuist gelijkgetrokken met het oud-Griekse ‘Logos’). In wezen is de Tao ‘alles dat bestaat in zijn totaliteit’. Het ‘oerprincipe’ waaruit alles ontstaat en beweegt.

Waar het confucianisme zich meer richt op de orde in de samenleving en families, richt het taoïsme zich meer op het meegaan met de Tao, oftewel meegaan op de natuurlijke stroom der dingen.

Tao te Ching

Het taoïsme zou rond 500 voor Christus gesticht zijn door de figuur Lao Tse, waarvan niet bekend is of hij echt heeft bestaan. Wel zijn er in die periode teksten verschenen onder zijn naam. Deze teksten vormden samen het centrale boek van het taoïsme, namelijk de Tao te Ching (Het Boek van de Weg)

De eerste vers uit de Tao te Ching luidt: 

De Tao die genoemd kan worden, is niet de eeuwige Tao.

De namen die genoemd kunnen worden, zijn niet de eeuwige Naam.

Het Onnoembare is de eeuwige Werkelijkheid.

Noemen is slechts de oorsprong van de verschillende dingen. 

Wie geen verlangens koestert, aanschouwt hun mysterie;

Wie wel verlangens koestert, aanschouwt slecht hun gedaante.

Toch komen mysterie en gedaante uit dezelfde bron.

Deze bron is geheim.

Een geheim in een geheim is de poort naar het ware Begrijpen.

De Tao te Ching staat vol met dit soort raadselachtige versen, die voor de leek of buitenstaander ongrijpbaar zijn. Maar door het bestuderen van de Tao en het leven van de taoïstische levensstijl worden de versen na verloop van tijd steeds duidelijker.

Ying yang-symbool en taoïsme

ying yang symbool

Het ying yang-symbool heeft zijn oorsprong in het taoïsme. De Tao (lees: alles) verschijnt in ons bewustzijn twee-ledig: ying en yang. Het zwarte en witte, goede en slechte, lange en korte, enzovoorts. Beide waarden kunnen slechts bestaan in relatie tot elkaar. In werkelijkheid vormen de twee ’tegenstellingen’ één geheel. 

Wil je meer leren over het ying yang-symbool, lees dan verder in ons artikel over non-dualiteit.

Wu-wei

Wu-wei is een begrip in het taoïsme dat de praktische levenshouding behelst. Letterlijk betekent wu-wei ‘niet-doen’. De essentie ervan is te weten wanneer je wel moet handelen en wanneer je niet moet handelen. Het is handelen ‘zonder te handelen’, of doen ‘zonder te doen’: Als je iets doet, forceer het dan niet en doe het zonder verzet. Deze houding, dat een leven lang kan duren om aan te leren, zorgt ervoor dat men soepel en moeiteloos in de stroom van het leven opgaat. 

Lao Tse zou gezegd hebben: 

‘Als je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf helder’

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 4 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *