Verzetsheldin Hannie Schaft

hannieschaft

Op 16 september 1920 werd Jannetje Johanna Schaft geboren. Toen de Tweede Wereldoorlog begon was ze 19 jaar oud en studeerde ze rechten aan de Universiteit van Amsterdam.

In 1943, drie jaar nadat de moesten alle Nederlandse studenten van de Duitse bezetter een loyaliteitsverklaring tekenen.

hannieschaftloyaliteitsverklaring

Loyaliteitsverklaring

De studenten kregen minder dan een maand om de loyaliteitsverklaring te ondertekenen. De studenten die weigerden te tekenen mochten geen college meer volgen. Uiteindelijk ondertekende maar 25% van de studenten de verklaring. Er werden duizenden studenten gearresteerd en tot arbeid gedwongen. Andere weigeraars doken onder.

Jannetje Johanna Schaft was één van deze weigeraars. Het was ook in deze periode dat zij twee Joodse medestudenten bij haar ouders liet onderduiken. Ze ging actief deelnemen aan het verzet en werd lid van de Raad van Verzet (RVV).

‘Hannie’ werd haar schuilnaam en ze werd ook wel ‘het meisje met het rode haar’ genoemd. Dit was ook de naam van een boek en een verfilming van dat boek dat het verhaal van Hannie Schaft vertelde.

 

hannieschaftfilm

In het verzet begon Hannie met het stelen van voedselbonnen en persoonsbewijzen voor de onderduikers die zij hielp. In 1944 begon Hannie met het ‘grotere’ werk.

Stichting Haarlems Verzetsmuseum vertelt  dit daarover:

Na instructies over wapens en een schietles was Hannie gereed voor haar eerste opdracht. Ze moest samen met Cor Rusman een SD’er neerschieten. Toen ze de trekker overhaalde, klonk in plaats van een schot een klik… Er zaten geen kogels in het pistool. De SD’er kwam naar hen toe en stelde zich voor als Frans van der Wiel, de commandant van de RVV. Hannie had een proef van ‘bekwaamheid en betrouwbaarheid’ afgelegd. Hoewel ze had laten zien dat ze geschikt was voor het verzetswerk, was ze hier woedend over. Hierna begon het ‘echte’ verzetswerk.’

Vanaf juni 1944 begon Hannie met het plegen van aanslagen op collaborateurs. Diverse landverraders, waaronder een bakker en een aantal politieagenten, kwamen door haar handen om het leven.

Op 21 maart 1945 werd Hannie Schaft gearresteerd door de Duitsers. Op 17 april 1945, drie weken voor het einde van de oorlog, werd Hannie geëxecuteerd.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 0 Gemiddeld: 0]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *