Waar komt de zon op?

waar komt de zon op?

Gedurende de dag verandert de stand van de zon. We hebben er allemaal wel eens mee te maken. Mensen die een huis kopen willen graag weten wanneer ze zon in de tuin hebben. Of hoe zet je op de camping je caravan zo neer dat je optimaal van de zon kunt genieten. Er zijn tal van redenen te bedenken. Lees waar de zon op komt en ondergaat.

Waar komt de zon op en waar gaat de zon onder?

De zon komt op in het oosten. Vanuit het oosten trekt de zon vervolgens gedurende de dag naar het zuiden en vervolgens verder naar het westen. De zon gaat onder in het westen.

Toch kunnen we nog wel iets specifieker zijn. Bovenstaand is niet helemaal correct. Zonsopgang en zonsondergang vinden niet iedere dag op hetzelfde tijdstip plaats, verder in dit artikel kun je de tijden opzoeken. Daarnaast is het ook zo dat de zon niet altijd op dezelfde plaats aan de horizon verschijnt en verdwijnt.

Het verschil ontstaat doordat de aarde niet ‘rechtop’ staat in de baan die de aarde om de zon maakt. De aardas staat in een hoek met de baan die wordt afgelegd door de aarde. Het feit dat de aarde om de zon beweegt is ook van invloed. Dit zorgt niet alleen voor een verschuiving in de plaats waar de zon opkomt, ook de seizoenen ontstaan door deze verschijnselen.

Preciezere opkomst en ondergang van de zon

21 maart
Wanneer je op op 21 maart met je gezicht richting het zuiden staat dan zal de zon ’s ochtends opkomen in het oosten, links van je. De zon beweegt naar rechts en komt steeds hoger te staan. In de middag bereikt de zon het hoogste punt aan de hemel en is hij recht voor je. De zon staat nu in het zuiden. De zon gaat nu weer zakken en beweegt verder naar rechts om in het westen onder te gaan. De zon maakt een golfbeweging van laag naar hoog en weer omlaag. In de nacht zal de zon achter je verder zakken en zijn laagste punt bereiken midden in de nacht, om vervolgens weer omhoog te gaan en de volgende dag in het oosten op te komen.

21 juni

Wanneer je op 21 juni op dezelfde plaats gaat staan is er een verschil in de plaats waar de zon opkomt. De zon staat in deze maand hoger aan de hemel. De baan die de zon aflegt is omhoog geschoven. Hierdoor bevindt de zon zich op hetzelfde tijdstip hoger. Daar waar hij in maart onder zou gaan in de avond staat hij nu nog wat hoger. De zon beweegt verder naar rechts voor hij ondergaat en gaat dus meer richting het noorden. In het midden van de zomer gaat de zon, in Nederland, dus eigenlijk onder in het noordwesten.
Op dezelfde manier komt de zon eerder op. De zon komt dus in juni eigenlijk op in het noordoosten.

21 december

Bovenstaande situatie is in de winter juist andersom. De baan die de aarde aflegt schuift omlaag. Hierdoor komt de zon pas later op en zal hij meer richting het zuiden opkomen: in het zuidoosten. Je zult begrijpen dat de zon in de winter ondergaat in het zuidwesten.

Ezelsbruggetje

Veel mensen weten uit hun hoofd waar de zon op komt, maar sommige mensen hebben wat meer moeite om het te onthouden. Gelukkig zijn er ezelsbruggetjes om dit soort feitjes te onthouden. We hebben er twee voor je om te onthouden waar de zon, globaal, op- en ondergaat:

  • De zon komt Op in het Oosten en gaat Weg in het Westen
  • Westen = Welterusten

Hoe laat komt de zon op en hoe laat gaat de zon onder?

Door het jaar heen verandert de tijd waarop de zon opkomt en ondergaat. De wisseling tussen zomertijd en wintertijd zorgt voor nog meer schommelingen in het tijdstip. In deze afbeelding kun je opzoeken hoe laat zon opkomt en ondergaat op een bepaald moment van het jaar.

Hoelaat-komt-de-zon-op-en-gaat-hij-onder

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 23 Gemiddeld: 3.4]

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Koen schreef:

    Goedemiddag,

    Misschien een hele stomme vraag, maar:
    Ons balkon bevindt zich op het zuid-westen, eigenlijk vrijwel op het westen.
    Wanneer ik ’s avond rond een uur of 17.30 thuis kom, heb ik nog lekker zon op het balkon, maar een uurtje later is die al weg.
    Dit komt niet omdat de zon onder is, maar omdat er redelijk kort op onze woning een ander gebouw staat die de zon vanaf dan blokkeert.

    Als de zon in de zomermaanden hoger gaat staan en daardoor ook verder naar het westen /noord-westen ondergaat, dan betekent dit toch dat wij in de zomermaanden langer van de zon op ons balkon kunnen genieten?

    Alvast bedankt!

    Koen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *