Waar komt goud vandaan?

gold

Goud wordt soms ‘de koning der metalen’ genoemd. Het edelmetaal goud is roestvrij en wordt al duizenden jaren lang als waardevol metaal gezien. In Egypte werd al rond 2600 v. Christus goud als betaalmiddel gebruikt. Maar waar komt goud eigenlijk vandaan? En als het zo waardevol is, waarom maakt men dan niet gewoon meer goud?

Transmutatie

Het antwoord op de laatste vraag is omdat goud (nog) niet door ons gemaakt kan worden. Omdat goud een element (een basisonderdeel) is, oftewel een zuivere stof, kan goud niet gemaakt worden in een chemische reactie.

Alchemisten en chemici proberen al sinds de ontdekking van goud gewone metalen in goud te veranderen. Het proces om goud of andere edelmetalen te maken noemt met ’transmutatie’. Vooralsnog is dit nog niemand gelukt.gold2

Goud bestaat maar uit 1 soort atomen, namelijk goudatomen. (Scheikundig symbool: Au) Om dit te maken is er een kernfusiereactie nodig. Maar de kernfusiereacties die wij kunnen creëren, zoals bijvoorbeeld door een waterstofbom, zijn niet krachtig genoeg om daadwerkelijk goud te maken.

Maar waar komt goud dan vandaan?

Een ster die minimaal 8 keer de massa heeft van de Zon zal aan het einde van zijn leven een zogeheten ‘supernova’ worden en exploderen. Bij deze explosie vinden er kernreacties plaats. Door deze kernreacties wordt goud gevormd. Na de explosie van de ster zullen de stofdeeltjes waarin het goud zich bevindt zich verspreiden door de ruimte en aangetrokken worden door het zwaartekrachtveld van andere sterren. Deze stofdeeltjes zullen samen met andere materie uiteindelijk de planeten vormen die zich in de baan van de ster zullen bevinden.

sunexplosion

Zo is dus ook het goud hier op Aarde terecht gekomen.

Inmiddels delft de mens jaarlijks zo’n 3 miljoen kilo goud uit mijnen en rivieren. Dit goud wordt bijvoorbeeld astronautverwerkt in sieraden en munten. Maar goud wordt ook gebruikt in de ruimtevaart. Goud reflecteert namelijk ultraviolette straling. Daarom wordt goud gebruikt in hitteschilden op satellieten en in het zonnevizier van ruimtepakken van astronauten.

Maar onthoud dus: Het goud dat wij om onze nek en in onze oren dragen bestond al voordat de Aarde bestond.

 

 

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 1 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *