Waar leven orka’s?

Orka's in het water

Orka’s, ook wel zwaardwalvissen genoemd, leven in alle oceanen. Maar er zijn wel bepaalde gebieden waar ze beter gedijen. Temperatuur speelt hierbij een rol. Orka’s kunnen ook grote afstanden afleggen en dus het gebied waar ze leven verplaatsen. Lees verder om alles te weten te komen over de leefgebieden van orka’s.

Waar ter wereld leven orka’s?

Orka’s leven in alle oceanen ter wereld. Ze hebben een enorme spreiding. Omdat ze kunnen leven in zowel de tropen als in gematigde en koude wateren is het erg moeilijk om de verspreiding en het aantal orka’s goed in kaart te brengen. Wel wordt gesteld dat orka’s een voorkeur hebben voor leefgebieden aan de kust en koudere wateren van zowel het Arctisch als het Antarctisch gebied.

Hoe leven orka’s?

Orka’s leven veel bij ijsschotsen. Daarnaast hebben ze een voorkeur voor diepe wateren. Maar ze kunnen voorkomen in diep water op open zee, maar ze zijn ook te vinden in kustwateren. Soms wagen orka’s zich zelfs in riviermondingen, maar dan trekken ze nooit al te diep landinwaarts.

Migrerende orka’s

Orka’s kunnen enorme afstanden overleggen. De wereldbekende orka genaamd Keiko, hoofdrolspeler uit de film Free Willy, zwom in 2002 van IJsland naar Noorwegen,

Leven orka’s in grote groepen?

De grootte van de groep waarin orka’s leven kan flink variëren. Er wordt onderscheid gemaakt in drie soorten orka’s:

  • Plaatsvaste orka’s;
  • Reizende orka’s;
  • Aflandige orka’s.

Plaatsgebonden orka’s
Plaatsgebonden orka’s vormen relatief grote groepen of scholen: ca. 5 – 25 orka’s. Hun leefgebied is klein vergeleken met dat van reizende en aflandige orka’s.

Reizende orka’s
Reizende orka’s leven meestal in kleinere groepen: ca. 1 – 7 orka’s. Zij verspreiden zich ten opzichte van plaatsvaste orka’s over veel grotere gebieden.

Aflandige orka’s
Pas begin jaren ’90 werd deze soort orka’s vastgesteld. Deze orka’s reizen in grote roepen van 25 of meer orka’s. Vaak veel verder van de kust dan de andere twee soorten.

 

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 10 Gemiddeld: 3.9]

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. lotte schreef:

    meer info over het leefgebied

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *