Waarom blijf je drijven in de Dode Zee?

Dode zee

De Dode Zee

In de Dode Zee blijft iedereen drijven. Waarom blijf je drijven in de Dode Zee? Het meer, want de Dode Zee is eigenlijk een groot meer, bevat een enorme hoeveelheid zout. Dat is de reden dat je blijft drijven. Maar hoe zit dat dan precies, waarom blijf je drijven van zout? Waarom is de Dode Zee zo zout? Wij zochten het voor je uit.

Een introductie van de Dode Zee

De Dode Zee is dus geen echte zee, maar een groot zoutmeer. Het meer is 18 kilometer breed en 78 kilometer lang. Het is het laagst gelegen meer ter wereld. Op het diepste punt, in het noordelijke gedeelte, ligt het wel ca. 400 meter onder de zeespiegel. Het is overigens niet alleen het laagst gelegen meer maar ook het laagste punt, binnen een landmassa, op aarde.

De Dode Zee grenst aan Israël, Palestina en Jordanië.  Het meer bevindt zicht tussen de Jordaanvallei in het noorden, de bergen van Moab in het oosten en de Arava-vallei in het zuiden en de bergen van Judeau in het westen.

Waarom is de Dode Zee veel zouter dan andere wateren?

De Dode zee is een enorm bassin dat gevoed wordt door de rivier de Jordaan. Water verlaat het meer alleen door verdamping. Het is heet in het gebied van de Dode Zee dus de verdamping gaat relatief hard. Er valt maximaal 10 centimeter regen per jaar. Daarnaast is er weinig aanvoer van nieuw water, zeker nadat de rivier de Jordaan is omgeleid. Er verdampt dus veel water, maar het zout blijft achter. Hierdoor neemt de zoutconcentratie steeds meer toe. Op dit moment is de zoutconcentratie in de Dode Zee ongeveer 33%.

Hoe kan het dat mensen drijven op zout?

drijven op de dode zee

Mensen blijven drijven in de Dode Zee.

Dat we blijven drijven op zout heeft te maken met gewicht. Normaal gesproken wint de zwaartekracht het van de drijfkracht van water. Dit komt doordat de massa van een mens een stuk zwaarder is dan water. Maar wanneer de zoutconcentratie in water toeneemt, neemt ook het gewicht toe. Hierdoor kunnen wij het water met ons gewicht minder goed verplaatsen en blijven wij drijven.

Waarom heet het meer de Dode Zee?

Door de enorme zoutconcentratie in de Dode Zee is er geen leven mogelijk in het water. Toch staat de naam in contrast met de reden dat het meer vele mensen laat profiteren van haar genezende eigenschappen. De zouten en mineralen van het water hebben namelijk een unieke samenstelling met een heilzame werking. De modder van de bodem kan je op je huid smeren en voedt je huid met mineraalstoffen.  Daarnaast bevat de lucht bromide die bepaalde lichamelijke functies positief beïnvloedt.

modder dode zee

Mensen die de Dode Zee bezoeken smeren zichzelf in met modder. De mineraalstoffen in de modder voeden de huid.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 3 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *