Waarom bouwen bevers dammen?

Beverdammen zijn een fascinerend natuurfenomeen. De bever staat bij iedereen bekend vanwege zijn gave om hout te zagen en daarmee dammen te bouwen. Maar weet je eigenlijk wel waarom bevers dammen bouwen?

Hoe bouwt de bever een dam?

Bevers hebben de bijzondere gave om het landschap waar ze in leven al bouwend te veranderen naar hun levensbehoeften. Met hun vlijmscherpe tanden knagen ze bomen omver en zagen het hout in de juiste lengte. Meestal zagen ze het in stukken van zo’n anderhalve meter. Dit hout gebruiken de bevers voor de bouw van hun dammen. Ze slepen het door zelf aangelegde kanalen door het water naar de bouwplaats. Hier brengt hij de stukken hout tot zinken door er stenen en modder op te stapelen. Uiteindelijk zal de dam tot enkele meters boven het water uit kunnen komen. Delen van boomstammen en takken worden toegevoegd om de dam te verstevigen. Zo kan de dam ontzettend grote hoeveelheden water tegenhouden.

Waarom bouwt de bever een dam?

De reden waarom bevers dammen bouwen is om zichzelf te beschermen tegen roofdieren. Bevers leven in zogenoemde ‘beverburchten’, die ze bouwen in de door de beverdam gecreëerde vijver. De bevers slapen en bewaren hun voedsel in de burcht. Door middel van de dammen bepalen de bevers zelf het waterniveau rond hun beverburchten. Deze burchten zijn dan alleen toegankelijk door middel van ingangen in het diepe water, buiten bereik van roofdieren, zoals beren en wolven.

De bevers houden zich in de burchten ook warm in de wintermaanden en kunnen ze veilig hun jongen grootbrengen.

Een beverburcht

De grootste beverdam

Bevers bouwen dammen van verschillende grootten, maar meestal niet langer dan 100 meter. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Zo bestaat er in Alberta, Canada een beverdam van maar liefst 850 meter lang!

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 5 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *