Waarom haatte Adolf Hitler Joden?

‘Hitler had maar één bal. Er was iets verkeerd gegaan bij de besnijdenis.’ Deze grap maakte cabaretier Herman Finkers. Hiermee insinueerde Finkers dat Adolf Hitler zelf Joods was en dat zijn haat voor Joden is ontstaan door een ongeluk bij zijn besnijdenis. Is dit waarom Adolf Hitler Joden haatte?

Waarom haatte Hitler Joden?

Hitlers jonge jaren

hitlerwo1

Adolf Hitler als soldaat in de Eerste Wereldoorlog

Natuurlijk was de grap van Herman Finkers niet waar. Hitler is op jonge leeftijd gedoopt door de katholieke kerk waar hij zijn hele leven lid van is geweest. Hoewel hij zich nooit verbonden heeft gevoeld met de katholieke kerk was Hitler geen Jood. Zijn ouders waren ook beiden katholiek. Wel klopt het waarschijnlijk dat Hitler maar één teelbal had. Volgens een Duitse hospitaalarts heeft Hitler een teelbal verloren toen hij als soldaat zwaargewond is geraakt in de Eerste Wereldoorlog. Hoe dan ook, zijn Jodenhaat kwam niet door zijn ongeluk. In ieder geval niet direct.

Joodse arts

Waar kwam zijn haat voor joden dan vandaan? Is zijn haat wel in zijn jeugd ontstaan? De moeder van Hitler is in zijn jeugd overleden aan de gevolgen van borstkanker. Zij werd behandeld door een Joodse arts. Het zou kunnen dat Hitler vond dat de arts zijn moeder niet goed behandeld zou hebben, maar volgens mensen uit zijn directe omgeving heeft Hitler zich in die periode nooit negatief geuit over zijn arts of over Joden in het algemeen.

De Dolkstootlegende

Het ontstaan van zijn haat is waarschijnlijk later gebeurd, na afloop van de Eerste Wereldoorlog. Hitler geloofde heilig in de zogeheten ‘Dolkstootlegende’. De Dolkstootlegende is een complottheorie die leefden onder Duitse nationalisten in de jaren na de Eerste Wereldoorlog. Volgens deze theorie had Duitsland de oorlog niet verloren op het slagveld, maar door de uitingen van ontevredenheid over het Duitse beleid tijdens de oorlog door linkse revolutionisten en Joden die door de Duitse nationalisten werden ervaren als een dolkstoot in de rug van Duitsland. Hitler zou voor altijd de Joden als de vijand hebben gezien.

Jodenvervolging

hitlerjodenbrandstapel

Joden op de brandstapel in de late Middeleeuwen

In de Tweede Wereldoorlog werden circa 6 miljoen Joden vermoord door de nazi’s. Het was niet de eerste keer dat Joden vervolgd werden, al waren zij nog nooit zo massaal vermoord. In de 13e eeuw na Christus besloot de katholieke kerk dat Joden een geel insigne moesten dragen zodat zij op straat herkenbaar waren. Dit moesten Joden ook verplicht doen in de door Nazi-Duitsland bezette gebieden. Joden werden door de eeuwen heen wel vaker als zondebok aangewezen. Dit had waarschijnlijk te maken met het feit dat Joden in Europa vaak in de geldhandel zaten. Als het in een land economisch slecht ging werden zij vaak als schuldigen aangewezen.De jaren ’20 van de twintigste eeuw, het decennium na de Eerste Wereldoorlog, werd in Duitsland vooral gekenmerkt door de grote economische crisis die ervoor zorgde dat een groot deel van het land in armoede leefde.

Niederlande, Frau mit Judenstern

Een Joodse vrouw met Jodenster in Amsterdam in 1943. (foto: Bundesarchiv, Bild 183-R99538 / CC-BY-SA 3.0)

 

 

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 43 Gemiddeld: 3.2]

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *