Waarom hielden vorsten ‘dwergen’ aan hun hof?

In de middeleeuwen (circa 500 tot 1500 na Christus) waren verschillende gebieden eigendom van landheren. Deze landheren moesten gehoorzamen aan de koning, maar veel van hen probeerden zoveel mogelijk macht naar zich toe te trekken. Zij handelden, inden belasting, voerden oorlog en plunderden gebieden. Een groot deel van hun geld gaven zij uit aan de vertoning van hun macht. Zij lieten grote indrukwekkende kastelen bouwen, waarin hun familie, bedienden en een groot deel van hun leger gehuisvest was. Aan veel hoven werden ook ‘dwergen’ gehouden. Vaak worden dwergen en narren bij de omschrijving van een middeleeuws hof in één zin genoemd, maar de functie van de een dwerg aan een hof was anders dan die van een nar.

Narren aan het hof

De nar had verschillende functies aan een hof. Hij was er om de vorst te herinneren aan zijn menselijkheid en sterfelijkheid. Een nar, als beroeps-grappenmaker, was het tegenovergestelde van de vorst, die in zijn werk als bestuurder van een gebied met serieuze zaken te maken kreeg. Er valt oneindig te discussiëren over de verschillende functies van de nar, maar zijn belangrijkste functie was toch het vermaken van de vorst en zijn gasten. De dwerg echter, werd aan het hof gehouden met een hele andere bedoeling. Hoewel de nar net zo goed een goed leven leidde binnen de muren van het kasteel waar hij woonde, was de dwerg er niet om te vermaken of om geridiculiseerd te worden.

Waarom hielden vorsten ‘dwergen’ aan hun hof?

In het Oude Egypte werden dwergen gezien als een heilig ‘wezen’ en werden ook toen al door koningen gehouden. De dwerg fungeerden, mede dankzij de zeldzaamheid, als een statussymbool.

In de middeleeuwen was dit ook het geval. Vorsten kregen vaak een dwerg als geschenk. De dwerg werd als een soort exotisch artikel gezien. Het werd daarom ook goed verzorgd, maar meestal niet als volwaardig mens beschouwd. Veel vorsten en familieleden van de vorst waren gek op dwergen en vertroetelde ze. Een dwerg was ook vaak aan de zijde van de vorst te zien. Door het kleine gestalte van de dwerg leek de vorst groter. Dit zorgde ervoor dat de vorst er indrukwekkender uitzag.

Dwergen waren dus erg gewild, maar veelal als ‘huisdier’, of als exotisch artikel. De dwergen zelf ontvingen ook geschenken van de vorst, of van andere leden van de adellijke familie. Dit waren vaak luxeproducten zoals mooie kleding, of huisdieren. Meestal hadden ‘hofdwergen’ een goed leven, maar zij moesten dan wel instemmen met de functie die zijn vorst hem gaf.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 4 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *