Waarom huilen mensen?

Waarom huilen mensen?

Waarom huilen mensen? Mensen huilen door emoties, bijvoorbeeld wanneer je verdrietig nieuws krijgt zoals overlijden. Daarnaast kunnen tranen ook ontstaan als fysieke reactie, bijvoorbeeld wanneer de wind in je ogen waait. Vooral het huilen door emoties roept vraagtekens op. Tranen lijken geen functie te hebben en alleen de mens huilt bij emoties. Waarom huilen mensen eigenlijk? Er zijn theorieën over, maar het blijkt ook dat wij hier nog niet bijster veel vanaf weten.

Huilen wordt verklaard vanuit de evolutie

Dieren huilen niet. Alleen de mens huilt. Dit wordt volgens een theorie verklaard vanuit de evolutie. Omdat het menselijk brein in de loop van de evolutie steeds verder groeide werd ook het hoofd groter. Hierdoor pasten babyhoofden niet meer door het geboortekanaal. Dit zorgde ervoor dat mensen eerder ter wereld kwamen. De mens wordt in veel minder ontwikkelde toestand geboren dan de meeste dieren. Vervolgens zijn mensen veel langer hulpbehoevend en afhankelijk van de ouders dan dieren. Huilen is een krachtig signaal om aan te geven dat wij hulp nodig hebben. Tranen geven onze schreeuw om hulp nog meer lading.

Waarom huilen volwassenen

Er is dus een theorie waarom wij huilen als wij nog afhankelijk en hulpbehoevend zijn. Maar bij volwassenen gaat die zon niet helemaal op. Waarom huilen wij ook later in ons leven nog steeds? Heel lang is de gedachtegang geweest dat stresshormonen en afvalstoffen door middel van tranen worden afgevoerd, maar de Nederlandse hoogleraar Ad Vingerhoets heeft aangetoond dat deze verklaring niet voldoet. De kleine hoeveelheid vocht die bij een huilbui vrij komt is onvoldoende om afvalstoffen af te voeren.

Hulpeloosheid

Vingerhoets heeft aangetoond dat ook bij volwassenen hulpeloosheid een oorzaak van huilen is. Je huilt wanneer je geen andere mogelijkheid meer hebt om een situatie te controleren. Wanhoop, hulpeloosheid en machteloosheid kwamen tijdens onderzoek van Vingerhoets steeds terug in samenhang met tranen. Wanneer iemand huilt geeft hij met zijn lichaam aan dat hij overweldigd wordt en hulp nodig heeft. Ook bij volwassen zijn tranen dus een krachtig signaal om hulpbehoevendheid aan te geven.

Ontlading

Nu kun je je afvragen wanneer huilen voortkomt aan hulpeloosheid het dan zit met tranen van geluk. Bij zo’n situatie ben je overweldigd. Dat is ook het geval bij andere situaties waarin iemand huilt. Vooral ontlading lijkt dé gemeenschappelijke factor in situaties waarin mensen huilen. Huilen is dus een manier van de mens om te ontladen wanneer we spanning niet op een andere manier kwijt kunnen raken.

We kunnen dus enigszins verklaren waarom mensen huilen. Aan de andere kant is er nog weinig onderzoek naar het waarom van huilen gedaan. Meer onderzoek zou kunnen zorgen voor een beter antwoord op de vraag waarom mensen huilen.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 2 Gemiddeld: 2.5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *