Waarom is de lucht blauw?

blauwe lucht

De lucht is blauw omdat zonlicht wanneer het naar de aarde reist botst tegen moleculen en dan verstrooit. Blauw licht verstrooit het beste en verspreid zich het beste over de hele atmosfeer. Het gevolg, de lucht is blauw. Best ingewikkeld, we zullen daarom in dit artikel dieper ingaan op de kleur van de lucht en de vraag waarom deze blauw is.

Licht reist van de zon naar de aarde

De zon is een warme bol van gloeiende gassen die energie en licht produceert. De zon straalt licht uit. Dit lucht reist als het ware van de zon naar de aarde. Om de aarde te bereiken moet het witte licht eerst door de atmosfeer heen. De atmosfeer is een gaslaag rondom de aarde die gemaakt is van gasmoleculen. Gasmoleculen zijn hele kleine gasdeeltjes.

Kleuren van licht

Het licht dat de zon uitstraal is een combinatie van kleuren. Het licht heeft alle kleuren van de regenboog. De kleuren worden voor ons mensen pas zichtbaar wanneer het wordt gebroken.

Verstrooiing van licht

Als het licht onderweg is van de zon naar de aarde, moet het dus door de atmosfeer. In de atmosfeer botst het licht op de gasmoleculen. Dit zorgt ervoor dat het licht alle kanten op wordt gekaatst. Dit fenomeen wordt verstrooiing genoemd.

De kleuren van het licht verstrooien elk in een andere mate. De ene kleur verstrooit meer dan de andere kleur. Blauw verstrooit het meest van alle kleuren en wordt in de atmosfeer dus het meest rond gekaatst. Het verspreid zich door de hele atmosfeer. De atmosfeer ligt rondom de hele aarde. Dus zien wij vanaf de aarde aan alle kanten blauw in de lucht.

Buiten de atmosfeer

Wanneer je je buiten de atmosfeer bevindt, zoals een astronauten die in de ruimte zijn, dan zie je geen blauw lucht. Alles is dan zwart. Dit komt omdat het licht nog niet in de atmosfeer is geweest en zich verstrooid heeft.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 2 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *