Waarom is softdrugs in Nederland wel verboden en alcohol niet?
In Nederland bestaat de Opiumwet. Dit is een wet die het gebruik, bezit, of vervaardiging van bepaalde middelen verbied. De Opiumwet maakt onderscheid tussen harddrugs en softdrugs, maar zowel de harddrugs als de softdrugs die op de lijst(en) van de Opiumwet staan zijn verboden middelen. Dat geldt dus ook voor wiet en hasj, maar hoewel deze middelen gewoon te kopen zijn in de coffeeshop, is het juridisch niet toegestaan deze middelen op zak te hebben. Het in bezit hebben van kleine hoeveelheden wiet of hasj wordt echter gedoogd. Over het Nederlandse gedoogbeleid is meer te lezen in dit artikel. Maar wat is dan het verschil tussen softdrugs en harddrugs? En is alcohol geen drugs? Waarom is softdrugs in Nederland wel verboden en alcohol niet?
Waarom is softdrugs in Nederland wel verboden en alcohol niet?
Verschil softdrugs en harddrugs
De Opiumwet bestaat uit twee lijsten. Op de eerste lijst staan de verboden middelen die volgens de wet vallen onder harddrugs. Op de tweede lijst staan de verboden middelen die vallen onder softdrugs.
Op de lijst van harddrugs staan middelen zoals XTC, cocaïne, heroïne, amfetamine, GHB en LSD.
Op de lijst van softdrugs staan middelen zoals wiet, hasj, kalmerende middelen zoals slaappillen en hallucinogene middelen zoals paddo’s.
Afhankelijk van de hoeveelheid die een persoon in zijn bezit heeft, wordt het bezitten van harddrugs zwaarder gestraft dan het bezitten van softdrugs. Waarom wordt dit onderscheidt gemaakt?
Harddrugs worden gezien als middelen die volgens de Nederlandse overheid een onaanvaardbaar risico met zich meebrengen. Harddrugs kunnen zeer verslavend zijn en een grote schade doen aan de gezondheid van de gebruiker.
Het gebruik van softdrugs brengt volgens de Nederlandse overheid ook een verslavingsrisico en gezondheidsrisico’s met zich mee, maar de risico’s zijn minder gevaarlijk dan die van harddrugs.
Is alcohol geen drugs?
Alcohol staat niet op de lijsten van de Opiumwet. Volgens de Nederlandse overheid wordt alcohol dus niet gezien als harddrugs of softdrugs en is het geen verboden middel. Toch brengt alcohol, net als de middelen die in de Opiumwet staan, risico’s met zich mee.
Alcohol brengt een aantal korte en lange termijn risico’s met zich mee.
Op de korte termijn kan het gebruik van alcohol zorgen voor een afname van je reactiesnelheid. Dit kan vooral in het verkeer gevaarlijk zijn. Alcohol is ook slecht voor de nachtrust. Het beïnvloedt de REM-slaap van de gebruiker, waardoor diegene niet goed uitrust. Het gebruik van alcohol kan het geheugen aantasten en het kan zelfs bij een bepaalde hoeveelheid zorgen voor alcohol vergiftiging, waardoor de gebruiker in een coma kan raken. Alcohol zorgt ook voor ontremming. Veel geweldsdelicten worden dan ook toegeschreven aan alcoholgebruik.
Overmatig alcohol gebruik brengt lange termijn risico’s met zich mee. Overmatig gebruik kan schadelijk zijn voor de lever, de maag en de hersenen. De ontstekingen die hieruit voort kunnen komen kunnen uiteindelijk leiden tot ernstige ziekten, zoals kanker. Overmatig alcohol gebruik kan ook kanker in de mond, keel, of slokdarm veroorzaken. Alcohol kan, net zoals diverse softdrugs, psychosen veroorzaken bij gebruikers die hier aanleg voor hebben. Het gebruik van alcohol kan ook geestelijk verslavend zijn.
De cijfer liegen er ook niet om. Alcohol is de meest gebruikte ‘drugs’ in Nederland. In 2014 waren in Nederland 477.000 mensen verslaafd aan alcohol. Dit is veel meer dan de 70.000 Nederlanders die in dat jaar verslaafd waren aan cannabis (wiet of hasj), ondanks dat wiet en hasj ook gewoon in Nederland verkrijgbaar zijn. Daarnaast werden in 2014 20% van de verkeersongelukken in Nederland veroorzaakt door iemand die alcohol gebruikt had. In Nederland vallen in het verkeer als gevolg van alcoholgebruik jaarlijks circa 150 doden en belanden circa 4000 mensen in het ziekenhuis.
Waarom is softdrugs in Nederland wel verboden en alcohol niet?
Het gebruik van alcohol brengt dus een hoop risico’s met zich mee. Dat wil niet zeggen dat ‘soft- en harddrugs’ geen risico’s met zich meebrengen, maar de risico’s en gezondheidsproblemen die alcohol met zich meebrengt lijken een veel groter maatschappelijk probleem te zijn dan elke andere drugs die in Nederland beschikbaar is (d.w.z. softdrugs). Harddrugs is alleen op een illegale manier verkrijgbaar in Nederland. Hierdoor zullen ook veel minder mensen met harddrugs in aanraking komen dan met alcohol. Alcohol is op veel plekken in het land beschikbaar, waaronder in supermarkten. In veel steden zijn veel coffeeshops gesloten omdat deze te dichtbij scholen zouden zijn en deze jonge mensen zouden kunnen verleiden tot het gebruik van softdrugs. Het is dan vreemd dat alcohol wél verkocht mag worden in het zicht van minderjarigen. Ondanks de risico’s mag er ook nog steeds reclame gemaakt worden voor alcohol. In Nederland mag voor geen enkele andere drugs, dus ook niet meer voor tabak (op enkele uitzondering na), reclame gemaakt worden.
Het is ook vreemd dat er een straf staat op het gebruik van softdrugs (en sommige harddrugs), ook als de gebruiker geen andere wet in zijn roes overtreed, terwijl er veel meer delicten voortkomen uit alcoholgebruik dan uit softdrugsgebruik, zelfs nu de softdrugswereld in Nederland nog gecriminaliseerd wordt.
Wij hebben de hoofdvraag van dit artikel helaas niet kunnen beantwoorden, maar misschien weet jij het: Waarom is softdrugs in Nederland wel verboden en alcohol niet?
Recente reacties