Waarom komen vliegen en muggen op licht af?

Je herkent het vast wel. Als je in de zomer een lamp hebt aan gelaten en je ramen staan open, zoemen binnen de kortste keren een hoop vliegen en/of muggen rond de lamp. Hierdoor lijkt het dat vliegen en muggen op licht af komen. Maar is dat ook het geval?

vliegenmuggenlicht1

Waarom komen vliegen en muggen op licht af?

Vroeger werd vaak als advies gegeven dat je ’s avonds of ’s nachts het licht uit moest laten als de ramen open stonden. Dit was om de vliegen en muggen buiten te houden. Wat blijkt? Vliegen en muggen komen niet op licht af.

Waarom zoemen er dan zoveel vliegen en muggen rond mijn lamp?

In de natuur vliegen de mannetjes onder overhangende takken. Hier bewaken ze hun territorium, in de hoop dat er een vrouwtje langs komt om mee te paren. Het licht van de lamp heeft niks te maken met de aanwezigheid van vliegen en muggen. De mannetjes kiezen voor (hang)lampen omdat dit markante punten zijn, zoals overhangende takken in de natuur. Voor zowel vrouwtjes als mannetjes is dit een opvallend herkenningspunt waardoor  de kans groot is dat de mannetjes en vrouwtjes elkaar hier ontmoeten. Vervolgens ruiken de mannetjes seksferomonen op de vrouwtjes waardoor hun paringsgedrag wordt opgewekt.

Muggen kunnen zelfs beter oriënteren in het donker dan in het licht. Daarom gaan de meeste muggen pas steken als het donker is. Ze komen namelijk af op lichaamsgeur. Volgens onderzoek is het zelfs beter om met het licht aan te slapen om de muggen te weren.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 4 Gemiddeld: 3.3]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *