Waarom kraaien hanen?

Waarschijnlijk ben je er ooit wel eens ‘s ochtends wakker van geworden: het luide gekraai van een haan. Misschien vond je het vervelend. Misschien vond je het prachtig om te horen. De haan staat erom bekend ‘s ochtends vroeg te kraaien, om de dag in te luiden. Maar wat is eigenlijk de reden dat een haan kraait?

Waarom kraait een haan ‘s ochtends?

Voor ons lijkt het alsof de functie van het vroege gekraai van een haan is om ons wakker te maken. Het werkt in ieder geval als een handige wekker. Maar voor een haan heeft het gekraai een hele andere functie.

Een haan kraait namelijk niet alleen maar ‘s ochtends. Hij kan op ieder ander moment van de dag ook kraaien. Het is echter zo dat vogels, en daarmee dus ook kippen en hanen, ’s ochtends het meest actief zijn. Als de zon is opgekomen en er voldoende licht is zijn de vogels vrijwel meteen klaarwakker en gaan ze aan de slag met hun dagelijkse activiteiten. Fluiten en lawaai maken hoort hier voor veel vogels bij. Hiermee geven vogels aan waar ze zijn, wie ze zijn en wat hun intenties zijn.

Dit geldt ook voor de haan. De haan wordt ‘s ochtends actief en weet dat hij met zijn gekraai op dit moment ook de meeste andere vogels zal bereiken.

Waarom kraait een haan?

Een haan kraait voornamelijk om zijn dominantie te tonen. Hij kraait om andere hanen duidelijk te maken wat zijn territorium is en welke kippen tot zijn harem behoren. De haan kan zijn gekraai dus op ieder moment van de dag laten horen, maar het meest effectieve moment is dus in de vroege ochtend.

De hanen die het luidst kunnen kraaien zijn meestal de hanen met de grootste keel en dus met het sterkste lichaam. Hiermee toont de haan aan dat hij voor andere kippen het meest geschikte mannetje is. Een haan kan ook kraaien als hij het idee heeft dat hij of zijn toegeëigende kippen gevaar lopen. Hiermee wil hij dus een signaal afgeven naar zijn kippen en de eventuele belagers.

Een haan kan dus zelfs ‘s nachts kraaien als het moet. En hoewel dieren humor kunnen hebben, kraaien hanen niet omdat ze lachen om een goede grap.

Mocht je dus eens een haan horen kraaien op een ander moment dan in de vroege ochtend, dan weet je nu dat hij niet in de war is. Hij zal er op dat moment zeer waarschijnlijk een goede reden voor hebben om te kraaien.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 2 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *