Wanneer begint de herfst?

Wanneer begint de herfst

De herfst begint officieel op 21 september. Weerkundigen gebruiken 1 september als startpunt van de herfst. Een derde begindatum van de herfst is 23 september, het begin van de astronomische herfst. Waarom meerdere begindata? Lees het in dit artikel over het begin van de herfst.

Officiële begindatum herfst

Ten noorden van de evenaar geldt dat jaargetijden beginnen op de 21e en eindigen op de 20e. Voor de herfst betekent dat dat de officiële begindatum van de herfst 21 september is. De herfst eindigt op 20 december. Zo gaat 21 december vervolgens de winter van start. Overigens gaat de wintertijd in tijdens de herfst, op de laatste zondag van oktober.

Begin klimatologische seizoen

Vanuit praktische overwegingen is internatonaal afgesproken dat weerkundigen een andere seizoensindeling. In 1780 besloot de Societas Meteorologica Palatina onder leiding van de Duitser Karl Theodor om drie opeenvolgende volledige maanden te beschouwen als een seizoen.

Astronomische herfst

De astronomische herfst begint met de herfstnachtevening die op het noordelijk halfrond plaatsvindt rond 23 september. De zon gaat dan door het zogeheten herfstpunt. Op dat moment zijn de dag en de nacht ongeveer even lang. De astronomische herfst eindigt op het noordelijk halfrond op ongeveer 22 december als de winterzonnewende plaatsvindt.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 1 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *