Wanneer begon de Tweede Wereldoorlog?

Wanneer begon de tweede wereldoorlog?

De Tweede Wereldoorlog werd wereldwijd uitgevochten tussen 1939 en 1945. Er waren twee allianties: de geallieerden versus de asmogendheden. Maar wanneer begon de Tweede Wereldoorlog nou precies? Wat was nou het begin van deze strijd? We zullen deze vraag zo precies mogelijk voor je beantwoorden.

Van Europese oorlog naar Wereldoorlog

Duitse troepen vielen op vrijdag 1 september 1939 om 4.45 in de ochtend binnen in het buurland Polen. Hierop verklaarden Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk op 3 september 1939 de oorlog aan Duitsland. Binnen enkele dagen waren dus vier landen in de oorlog betrokken. Je zou kunnen zeggen dat op 1 september 1939 de Tweede Wereldoorlog begon. Volgens de opvatting van veel historici begon de Tweede Wereldoorlog ook op die datum. Maar eigenlijk speelde de oorlog zich op dat moment officieel alleen nog maar in (een deel van) Europa af.

Toen Duitsland op 22 juni 1941 de Sovjet-Unie aanviel werd de oorlog al fors uitgebreid. Maar de oorlog kon nog steeds beschouwd worden als een Europese oorlog.

Op 7 december 1941 bombardeerde Japan een vloot van de Verenigde Staten bij Pearl Harbor. Hierop verklaarden de Verenigde Staten per direct de oorlog aan Japan, die uiteindelijk zou leiden tot het gebruik van de atoombom. Vier dagen later verklaarde Hitlers Duitsland de oorlog aan de Verenigde Staten.

Met de oorlog tussen Japen, Duitsland en de Verenigde staten was de oorlog uitgegroeid tot een oorlog waarin over de hele wereld gevochten werd tussen twee allianties. Men moet wel in gedachten houden dat De Verenigde Staten al langere tijd materiële steun leverde aan het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast verklaarde, Australië en Nieuw-Zeeland op 3 september 1939 en Zuid-Afrika op 7 september 1939 ook al de oorlog aan Duitsland. Echter hier was geen enkel wapenfeit mee gemoeid en er zijn weinig mensen die dit moment als de start van de Tweede Wereldoorlog willen bestempelen.

Landen in de Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog waren twee allianties actief. De geallieerden bestonden uit onder meer Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Frankrijk, Nederland, België, Frankrijk, Denemarken en Noorwegen. De geallieerden namen het op tegen de asmogendheden, deze alliantie bestond uit onder meer Duitsland, Italië en Japan.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog

In het voorjaar van 1945 werd op 25 april 1945 Duitsland in tweeën gedeeld doordat de troepen van de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie aansluiting met elkaar vonden.  Adolf Hitler pleegde zelfmoord op 30 april 1945. Vervolgens begonnen Duitse legeraanvoerders zich over te geven. Op 7 mei 1945 om 2:41 uur in de ochtend tekende generaal Alfred Jodl in Reims de documenten voor onvoorwaardelijke overgave van de Duitse strijdkrachten. Dit kan worden beschouwd als het moment dat de Tweede Wereldoorlog eindigde.

De laatste gevechten vonden plaats op het Waddeneiland Texel. Toen Canadese militairen daar aankwamen werden de nog steeds voortdurende gevechten gestaakt. Deze gevochten vonden plaats tussen Georgische militairen, in opstand gekomen tijdens hun gevangenschap, en Duitse militairen.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 11 Gemiddeld: 4.3]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *