Wanneer gaat de wintertijd in?

wintertijd

Wanneer gaat de wintertijd in? Het is een vraag die veel mensen zich jaarlijks stellen. Natuurlijk zijn er ieder jaar ook weer mensen die pas ontdekken dat de wintertijd is ingegaan, wanneer de klok al verzet is. We helpen je een handje zodat jij wel op tijd weet wanneer de wintertijd ingaat.

Wanneer gaat de wintertijd in 2016 in?

In 2016 start de wintertijd op zondag 30 oktober. De regel is dat wintertijd altijd ingaat op de laatste zondag van oktober. Dit zorgt er automatisch voor dat de datum waarop de wintertijd ingaat nooit op dezelfde dag valt als het jaar ervoor. De tijd wordt wel altijd omgezet van zomertijd naar wintertijd in dezelfde week. Dat is week 43.

Overzicht wintertijden

In onderstaand overzicht vind je de dagen waarop de komende jaren de nieuwe wintertijd ingaat.

  • 2016: 30 oktober
  • 2017: 29 oktober
  • 2018: 28 oktober
  • 2019: 27 oktober
  • 2020: 25 oktober

Gaat de klok vooruit of achterruit?

klok wintertijd

De klok gaat achteruit wanneer de wintertijd start. Hieronder lees je hoe laat dat precies is. Dit betekent in ieder geval dat je een uurtje langer kunt blijven liggen. De wekker gaat een uurtje later. Dan moet je geen ouderwetse wekker gebruiken, of deze de avond van tevoren al een uurtje terug zetten. Anders wordt je alsnog op de ‘normale tijd’ wakker.

Hoe laat gaat de wintertijd in?

De klok wordt teruggezet wanneer het 03:00 in de nacht is. De klok wordt omgezet in de nacht van zaterdag op zondag. Officieel is het dan dus zondagochtend. Voor veel mensen prettig, want zo kunnen zij op zondag een extra uurtje slapen.

Hoe laat gaat de wintertijd in?

De wintertijd gaat altijd op hetzelfde tijdstip in. Om 03:00 in de ochtend wordt de tijd teruggezet naar 02:00 in. De klok wordt als de wintertijd ingaat dus een uur terug gezet. Hierdoor kun je een uur langer in je bed blijven liggen. De klok gaat achteruit als de wintertijd ingaat.

Wanneer is de wintertijd ingevoerd?

Eigenlijk is de wintertijd niet ingevoerd maar juist de zomertijd. Wintertijd is de standaardtijd. Lange tijd hadden alle plaatsen in Nederland een eigen tijd. Daar kwam in 1909 met het begin van de Nationale Spoorwegen verandering in. Er werd een standaardtijd ingevoerd, alle plaatsen gingen de plaatselijke middelbare tijd van Amsterdam gebruiken.

De eerste invoering van de zomertijd vond plaats in 1916 en deze zomertijd werd gehanteerd tot 1939. Er werden in deze periode verschillende methodes gebruikt om de duur van de zomertijd vast te stellen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op bevel van de Duitse bezetters op 16 mei 1940 een nieuwe zomertijd ingevoerd. De klok werd één uur en 40 minuten vooruit gezegd en deze zomertijd gold ook tijdens de winters van 1941 en 1942. November 1942 werd de klok pas weer teruggezet, een uur. In de jaren van 1943 en 1945 was de zomertijd alleen geldig in de winter. In 1946 werd de zomertijd weer afgeschaft.
In 1977 werd opnieuw een zomertijd ingevoerd en die wordt vandaag de dag nog steeds gehanteerd. Deze zomertijd loopt, volgens de richtlijnen van de Europese Unie, van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 1 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *