Wanneer is het christendom ontstaan?

Het christendom is ontstaan in de eerste eeuwen na de dood van Jezus Christus (circa 30 na Christus). Er is geen bewijs dat Jezus echt bestaan heeft. Wel zijn er in de decennia na zijn vermeende dood diverse teksten geschreven over zijn leven en zijn leer.

De vier evangeliën

Een aantal van deze teksten zijn te vinden in de Bijbel. Het gaat hier om de evangeliën van Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes. Het is onbekend wie Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes waren. Wij weten dan ook niet wie deze teksten geschreven hebben.

Volgens bijbelwetenschappers is Marcus de oudste van de vier evangeliën. Dit evangelie wordt gedateerd tussen 66 en 73 na Christus, omdat het een melding maakt van de Joodse Oorlog, die in die periode woedde.

Een aantal passages van Matteüs en Lucas komen sterk overeen met enkele passages uit Marcus. Hieruit wordt door bijbelwetenschappers geconcludeerd dat de evangeliën van Matteüs, Lucas en Marcus gebaseerd zijn op één enkele bron.

De stichting van het christendom

In de eeuwen na Jezus’ dood ontstonden er verschillende stromingen die zich baseerden op de leer die Jezus verkondigd zou hebben. De verschillende stromingen waren het echter niet over alles met elkaar eens. De christelijke leer werd in deze periode wel steeds populairder, ondanks dat diverse Romeinse leiders christenen vervolgden.  De christelijke leer werd op ten duur zo populair, dat de Romeinse keizer Constantijn besloot in 325 na Christus een aantal bisschoppen bijeen te roepen om een officiële godsdienst te stichten. De verschillende christelijke leiders moesten een consensus bereiken door middel van een vergadering. Hier werd besloten welke elementen het christendom moest bevatten. Er werd bijvoorbeeld vergaderd over het feit of Jezus de zoon van God was, of niet.

Er werd toen al eeuwenlang gediscussieerd over welke teksten wel of niet in de Bijbel moesten komen te staan. De canon van de Bijbel werd pas op het concilie van Carthago in 418 na Christus officieel bekrachtigd.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 4 Gemiddeld: 4.8]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *